Световни медии рекламират България: Добро място за инвестиции

11686
Световни медии рекламират България: Добро място за инвестиции

В рамките на проекта "Инвестирай в България", страната ни ще бъде рекламирана като привлекателно място за инвестиции във водещите бизнес медии в света, съобщиха от Българската агенция за инвестиции.

Проектът е реализиран с европейски средства и е на стойност 15,6 милиона лева. Кампанията предвижда 630 излъчвания на три рекламни видеоклипа в бизнес телевизиите Блумбърг, Си Ен Би Си, Си Ен Ен, публикуване на 40 рекламни банера в сайтовете на "Файненшъл Таймс", "Икономист", "Уолстрийт джърнъл", "Блумбърг бизнесуик", 39 печатни публикации, 12 седмици присъствие в международни търсачки в Европа, САЩ и Азия, 5 кратки филма с мнения на инвеститори в България, които ще се излъчват в интернет.

И най-бедни сме, и най-малко живеем

Европейската комисия определя нивата на бедност у нас като тревожни. В България пет пъти повече хора от средното за Европейския с...

На представянето на проекта присъстваха мениджъри на водещите световни финансови медии, които направиха кратки презентации на своята аудитория.

"Този проект е част от по-голям проект, който включва много дейности", каза за БГНЕС изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. "В началото започнахме анализи на българската икономика с някои от големите световни консултантски фирми, разработване на маркетингови стратегии, на стратегии за конкурентоспособност, правна рамка. След това бяха проведени редица дейности, свързани с изработването на нови промоционални материали за България, различни видове информационни материали – каталози, брошури. Голяма част от този проект беше свързана с организирането на мероприятия. В последната година имахме около 20 конференции заедно с някои от водещите световни бизнес медии в различни градове в Европа, САЩ, Азия. Най-голямата част, както финансово, така и като общо значение за проекта, е тази рекламна кампания, която започваме сега. Тя ще трае няколко месеца, като в тези рамки ще бъдат публикувани около 50 рекламни карета, които да представят България като място за правене на бизнес. Те ще бъдат публикувани в четири от най-големите световни бизнес медии – Икономист, Уолстрийт джърнъл, Блумбърг бизнесуик и Файненшъл Таймс. Разработихме и три видеоклипа със същата обща визия, които ще бъдат озвучени на различни езици и ще бъдат показани около 600 пъти в някои от водещите бизнес телевизии – Блумбърг, Си Ен Би Си и Си Ен Ен. През целия период на рекламната кампания ще присъстват различни материали онлайн на сайтовете на тези медии – банери, рекламни карета", разказа Стефанов.

"Медиите, които дойдоха днес на това събитие, показаха проучвания как излъчването на различни рекламни материали и то на ниво държава е спомогнало да се увеличи и познаваемостта на дадена държава. Мисля, че рекламната кампания е нещо, което трябваше да започнем преди много години, защото много от останалите държави в региона, които са привлекли значителни по обем чужди инвестиции като Полша, Чехия, още преди много години започнаха с подобни мероприятия. За България, ако има нещо, което излезе като резултат от конференциите, направени през последните няколко месеца, беше, че факти, които ние самите намираме за очевидни – членството на България в ЕС, макроикономическата стабилност, ниските данъци, са неща, които потенциални инвеститори например в САЩ и Азия дори не подозират. И в това отношение тази рекламна кампания е много добър начин да се стигне до колкото се може по-широка публика. Трите месеца, в които тя ще се прави, разбира се, не са достатъчно време, за да се стигне до всички потенциални инвеститори, до които бихме искали да стигнем. Затова се надявам да успеем след време да продължим с по-целенасочена кампания, например на регионално ниво или в различни целеви икономически сектори. Но това че използваме различни видове средства – печатна, телевизионна, онлайн кампания, ще позволи да максимизираме възможностите, които ни предлагат тези медии, и шансът, че работим с шест от най-големите световни бизнес медии несъмнено ще помогне да достигнем до по-голяма аудитория", допълни той.

На въпрос на какво трябва да заложи България, за да привлича чуждестранни инвеститори в тежката икономическа ситуация Стефанов отговори, че от основно значение е подобряването на администрацията и на съдебната система. "Колкото по-бързо работи администрацията, колкото по-малко корупция има, колкото по-добре работи съдебната система, толкова повече инвеститори ще дойдат. От друга страна, българите сме малко повече песимисти, отколкото трябва по отношение на собствената си държава. В тези три години, в които работя в Агенцията за инвестиции, сме говорили с много от чуждестранните инвеститори в България и почти всички фирми, поне в сферите, в които ние работим, основно в производството, казват, че когато са дошли в страната, са знаели много малко за нея. Но много от тези фирми всъщност предвиждат да разширяват производствените си мощности у нас. Така че в това отношение си мисля, че ние самите понякога сме малко по-черногледи за това какво представлява България", посочи Стефанов.

Мачът на истината - сега или никога

Последната седмица в битката за мартенската фланелка в „Гол за гол” вече е тук – предстоят световни квалификации, изк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика