Таско Ерменков неглижира възможността да има достатъчно газ в Черно море

23111
Таско Ерменков неглижира възможността да има достатъчно газ в Черно море
Снимка: БГНЕС

На територията на България и в офшорните зони има газ и петрол. Колко е точно, не може да се каже така – не мога да заяви, че има 400 млн. тона нефт в Черно море, каза депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, бивш шеф на АЕЦ Козлодуй.

В предния парламент аз бях един от депутатите, които работехме да вървят проучванията на находището „Хан Аспарух”. Говорих с експерти и те казаха, че вероятността да има достатъчно количество газ е 5%. Може и да има, може и да няма – но проблемът е колко ще е икономически изгодно да добиваме газ, както и дали няма да има нарушаване и поразяване на селскостопански земи, посочи червеният депутат Таско Ерменков, който е един от бившите агенти на ДС в парламента.

Борисов с мераци да продава газ и на Украйна

София да построи газов хъб на своя територия вместо Турция, е предложил премиерът Бойко Борисов по време на вчерашното заседание на МС....

Ние живеем в риск всеки ден – в риск да излезем на улицата и да загубим живота си, отвърна Николов. По-добре ли е да седим в абсолютно чиста природа и да сме гладни, попита той.

Има ли газова война – против шистовия газ да се борят хора, подкрепяни от Русия и против „Южен поток” хора, подкрепяни от САЩ. Нямаме технологична гаранция, че шистовият газ може да бъде добиван по безопасен начин, предупреди Ерменков.

По отношение на НЕК Валентин Николов заяви, че ако това беше нормално търговско дружество, то вече щеше да е поставено под контрол от синдик. Рискът при производството на енергия вече става застрашителен, предупреди той. Ерменков възрази, че НЕК не може да изпадне във фалит, защото активите, които стоят там, са достатъчно големи. Ликвидна криза обаче има, продължи депутатът. Той заяви, че скъпият ток от американските централи е причина за тази ликвидна криза. Ако не постигнем договореност с американските ТЕЦ-ове, потребителят ще плати сметката, заяви Ерменков.

По принцип г-н Ерменков не е прав от гледна точка активите на НЕК. Когато имаш например 120 лева, а искаш кредит за 200, сметката с обезпечението не излиза, предупреди Николов. Той смята, че в краткосрочен план поскъпване на тока не трябва да има, но в дългосрочен е наложителен. Ерменков също предупреди, че ще има повишаване на цената на тока.

Лукарски търси в Белград вината за бъдещо забавяне на газовата връзка със Сърбия

5 млн. евро от общо 45 млн. евро за газовата връзка между България и Сърбия са отишли по стария програмен период за 2013 г. за проучван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика