Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

28863
Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?
Снимка: iStock

Афтите, кървящите венци и пърхотът са често срещани състояния, които могат да бъдат повлияни от различни фактори, включително хранителни и витаминни дефицити. Въпреки че е важно да се консултирате със здравен специалист за точна диагноза и план за лечение, разбирането на това кои витамини могат да играят роля при тези състояния може да бъде информативно.

Афти (ранички)

Афтите, известни още като ранички, са болезнени язви, които се образуват в устата. Те могат да причинят неудобство при хранене и говорене и често се повтарят. Въпреки че точната причина за афтите не е напълно изяснена, няколко фактора, включително хранителен дефицит, могат да допринесат за появата им.

1. Витамин В12: Дефицитът на витамин В12 е свързан с афтите. Този витамин играе решаваща роля за поддържане на здравето на устната лигавица. Включването на богати на витамин В12 храни като риба, месо, млечни продукти и обогатени зърнени храни в диетата ви може да помогне за облекчаване на симптомите на афтите.

Кои витамини никога не трябва да се пият заедно

2. Витамин С: Дефицитът на витамин С може да отслаби имунната система, което прави организма по-податлив на инфекции и язви в устната кухина. Консумацията на цитрусови плодове, ягоди, чушки и зеленолистни зеленчуци може да увеличи приема на витамин С и да подпомогне здравето на устната кухина.

3. Витамин D: Дефицитът на витамин D се свързва с повишено възпаление и податливост към нарушения на устната лигавица. Излагането на слънце, мазните риби като сьомга и скумрия, обогатените млечни продукти и добавките могат да помогнат за поддържане на адекватни нива на витамин D.

Кървави венци (гингивит)

Гингивитът, характеризиращ се с възпалени и кървящи венци, често е резултат от лоша устна хигиена, водеща до натрупване на плака и заболяване на венците. Въпреки че поддържането на добра устна хигиена е от първостепенно значение, някои витамини също могат да подпомогнат здравето на венците.

1. Витамин С: Подобно на афтите, витамин С играе решаваща роля за здравето на венците. Той укрепва кръвоносните съдове и съединителната тъкан, като намалява вероятността от кървене на венците. Редовната консумация на храни, богати на витамин С, може да помогне за предотвратяване на гингивит.

2. Витамин D: Дефицитът на витамин D е свързан с пародонтални заболявания, включително гингивит. Адекватните нива на витамин D подпомагат имунната функция и намаляват възпалението, което е от полза за цялостното здраве на венците.

3. Витамин К: Витамин К е от съществено значение за съсирването на кръвта и може да помогне за намаляване на кървенето на венците. Зелените листни зеленчуци, броколите и соевото масло са добри източници на витамин К.

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Пърхот

Пърхотът, характеризиращ се с лющеща се кожа на скалпа, може да е резултат от различни фактори, включително суха кожа, гъбични инфекции и себореен дерматит. Въпреки че пърхотът често се лекува със специализирани шампоани и локални лечения, някои витамини могат да допълнят тези усилия.

1. Витамин В6: Витамин В6 играе важна роля за здравето на кожата и може да помогне за облекчаване на симптомите на пърхота. Храните, богати на витамин В6, включват домашни птици, риба, банани и картофи.

2. Витамин Е: Витамин Е има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за подхранване на скалпа и намаляване на възпалението. Включването на ядки, семена, спанак и авокадо в диетата ви може да увеличи приема на витамин Е.

3. Омега-3 мастни киселини: Макар да не са витамин, омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, лененото семе и орехите, имат противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат от полза за здравето на скалпа и да намалят пърхота.

Въпреки че витамините могат да играят поддържаща роля в справянето с афтите, кървящите венци и пърхота, от решаващо значение е да се поддържа балансирана диета, да се практикува добра устна хигиена и да се следват подходящи медицински съвети за оптимално управление на тези състояния. Винаги се консултирайте със здравен специалист за индивидуални препоръки, основани на вашите специфични здравни нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com