Лукарски търси в Белград вината за бъдещо забавяне на газовата връзка със Сърбия

15069
Лукарски търси в Белград вината за бъдещо забавяне на газовата връзка със Сърбия
Снимка: БГНЕС

5 млн. евро от общо 45 млн. евро за газовата връзка между България и Сърбия са отишли по стария програмен период за 2013 г. за проучване, издаване на документация, предстроителни работи и археологически разкопки. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на депутатски въпрос по време на днешния блицконтрол в Народното събрание.

Останалите средства са предвидени за новата програма за изграждане на газовата връзка. Проблемът с нея основно ще бъде коментиран при ходенето на нашата делегация в Сърбия, уточни той. Лично аз ще го коментирам това, защото, знаете, че по-голямата част от тръбата трябва да бъде построена от сръбска страна. Реално ние имаме някаква готовност, имаме там спорове с ЕК точно по коя мярка, по коя приоритетна ос, къде трябва да бъде чисто технически, но в крайна сметка ще съумеем да се преборим, надявам се, каза Лукарски.

Правим алианс за развитието на природния газ с Румъния и Гърция?

Румъния, Гърция и България искат да си сътрудничат за развитието на регионална инфраструктура за природен газ. Днес трите страни подп...

По-тежкият момент е да направим ние нашата част от тръбата до Сърбия и там да ни чака едно нищо, посочи той. Това, което знам от сръбските колеги до този момент и искам да го разбера официално, защото сме пращали хора, включително да проверяват, че те вече имат напредък, одобрена строителна документация и чакат от ЕБВР или от предприсъединителните фондове да им се даде зелена светлина за финансиране от ЕС. Евросъюзът от своя страна имал някакви забележки към сърбите по синхронизиране на тяхното енергийно законодателство с енергийните законодателства и изискванията на ЕС, продължи министърът. Реално пречките за осъществяването на тази връзка идват и от сръбска страна, но се надявам да бъдат изгладени и това да стане ясно още следващата седмица, подчерта Лукарски.

Вчера стана ясно, че в държавния бюджет на Сърбия за догодина са предвидени средства за газовата връзка с България.

Закон за частния фалит

Законът за частния фалит - това е една стара идея, която я има в много програми, включително и в програмата на СДС. Няма да навлизам в подробности, защото имам уговорка с министъра на правосъдието - там подготвят този закон. Това отговори днес министър Божидар Лукарски пред журналисти след участието си на блицконтрол в икономическата комисия в НС и след представянето на политическото ръководство на Министерството на икономиката и приоритетите в работата за 2015 година, предаде БГНЕС.

"Булгартрансгаз": Работата по газовите връзки със съседните държави напредва

Работата по междусистемните газови връзки на България с Румъния и Турция напредва, съобщи изпълнителният директор на „Булгартранс...

Ние сме, общо взето, дублиращи и помагащи по закона, но той важи и за частни лица, може да бъде приложен и за еднолични фирми, малки и средни предприятия, поясни министърът. Идеята е при фалит да има един гратисен период, в който съдебното изпълнение и търсенето на дълговете да бъде замразявано, посочи той. Това е френски модел, но няма да навлизам в повече подробности. Законът е в подготвителен етап.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика