Търговци предупреждават, че цената на родните плодове ще се покачи

2699
Търговци предупреждават, че цената на родните плодове ще се покачи
Снимка: БГНЕС

Студовете унищожиха кайсиите в района на Пловдив. От 60 до 90% от дръвчетата са измръзнали и няма да дадат плод. В региона се отглеждат около 116 хектара. Това каза зам.-директорът на Овощарския институт в Пловдив проф. Валентина Божкова. Такава била и ситуацията в област Стара Загора, големи поражения имало край Силистра, където се садят най-много кайсии.

Търговците твърдят, че в резултат на поразената реколта цената на родните плодове ще се покачи.

ЕП се съгласи да се обединят програмите за мляко, плодове и зеленчуци в училище

Програмите за даване на мляко, плодове и зеленчуци в училищата в ЕС се обединяват. Европейският парламент вече прие законодателен акт з...

В района на Пловдив овошките от този вид са цъфнали около 2-3 март заради топлата зима, докато през 2016 г. венчелистчетата са се появили 20 дни по-късно.

“Ранният цъфтеж не е проблем, ако няма студ. На 17 и 18 март обаче нощните температури се сринаха до минус 2 градуса, падна и слана, което доведе до измръзване на младите завръзи”, обясни проф. Божкова, информира "24 часа".

Според агрономите, за да оцелеят кайсиите, минималните температури не трябва да са под минус 1,5 градуса. Дневните пък не бива да слизат под 12 градуса, тъй като тогава пчелите не излизат да опрашват. Дъждовете също ги възпрепятстват.

От значение е и къде се намират плодните дръвчета - при равни други условия по-закътаното място може да ги предпази от измръзване. Другите фактори, за да има плод, са запасеност на овошките с хранителни вещества от предната година, изложение на градината, срок на цъфтеж.

БАБХ проверява усилено вноса на плодове и зеленчуци от Гърция

Проверка на внасяните от Гърция в България плодове и зеленчуци извършват днес (4 март) на ГКПП Кулата-Промахон инспектори от ОДБХ-Благо...

Според проф. Божикова колебанията във времето тази пролет създават риск и за черешите, и прасковите. Засега те не са пострадали, тъй като са започнали да цъфтят след преминаване на най-мразовитите дни. Остават обаче още 3 седмици рисков период, когато циклони могат да уморят овошките. Под заплаха е и домашната слива - нейният цъфтеж се очаква след 5-6 дни. Температури от минус 2 градуса ще бъдат фатални както за черешите, така и за прасковите и сливите.

От Овощарския институт припомнят, че преди време загинали всички плодни дръвчета в региона, тъй като термометърът паднал до минус 4 градуса.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика