В бюджет 2016 не се предвижда увеличение на винетните такси

9439
В бюджет 2016 не се предвижда увеличение на винетните такси
Снимка: БГНЕС

В бюджет 2016 не се предвижда увеличение на винетните такси за преминаване по републиканската пътна мрежа. Въпреки че напоследък министри упорито говорят за поскъпване на стикерите, в проектобюджета, одобрен от правителството и вече внесен в парламента, са заложени само 197 млн. лева приходи. Около 200 млн. лева са приблизително постъпленията, събирани през последните години от агенция "Пътна инфраструктура", пише в. Сега.

Въпреки това имало план, според който годишната винетка за леките коли може да скочи от 67 на 145 лв., съобщи вчера "24 часа". Варианти за повишение на винетните такси разработва Световната банка по поръчение на регионалното ведомство. Докладът трябваше да бъде готов до края на октомври, а след това правителството да реши как да се премине от сегашните хартиени винетки към електронни и тол такси например.

Годишната винетка става 145 лв.?

Увеличение на цените на винетките за ползване на пътищата от следващата година обсъжда правителството. Предложени са три варианта за вд...

Вчера от регионалното министерство заявиха пред "Сега", че темата се обсъжда, но предстои да бъде взето решение. Преди месец и регионалният министър Лиляна Павлова, и шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров заявиха категорично, че за леките коли поскъпване от догодина няма да има. Промяна към по-високи пътни такси се предвижда да има за тежкотоварния трафик. От пътната агенция вчера допълниха, че докладът на Световната банка е готов, но предстои да се обсъжда.

Пръв по темата за увеличение на винетките преди време заговори транспортният министър Ивайло Московски. Според него таксите у нас са прекалено ниски, а настилките се рушат, без държавата да има средства за поддръжка. Според инж. Лазаров са необходими поне 800 млн. до 1 млрд. лв., за да се приведат магистралите и пътищата в добро състояние.

Междувременно вчера бяха обявени и първите резултати от преброяването на трафика по системата, въведена с европейско финансиране, в размер на 4 млн. лева. Оказва се, че най-натоварената точка в страната е изходът на "Тракия" от София. За денонощие от там преминават между 35 000 и 47 000 автомобила. Пикът е в петък и понеделник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика