Мръсната политическа пяна на Румъния

6253
Мръсната политическа пяна на Румъния
Снимка: БГНЕС

Румънският премиер-социалист Виктор Понта подаде оставка. Покрусата от трагедията в един нощен клуб се трансформира в политическа енергия, която трябва да прогони цялата корумпирана върхушка, твърди Роберт Шварц.

Защо трябваше в Букурещ да се случи ужасната катастрофа, отнела живота на десетки хора, за да си тръгне най-сетне един тотално безотговорен министър-председател? Защо се наложи десетки хиляди да излязат на улицата и да поднесат огледалото пред лицето на един дълбоко дискредитиран министър-председател? Отговорът на тези въпроси е много по-прост, отколкото мнозина си мислят: защото инстинктът за самосъхранение на тази корумпирана система е далеч по-силен от всякакво чувство за политическа или морална отговорност.

Пак разправии с Гърция?

Тъй като се бави с изпълнението на реформите, Гърция вероятно няма да получи очаквания кредитен транш. Правителството на Ципрас обещав...

От днес обаче всичко се променя. В Румъния върви кадифената революция на едно младо поколение срещу закостенялата върхушка. Върхушка от бивши комунисти и служители на зловещата Секуритате, която след свалянето на Чаушеску преди четвърт век си издигна истинска политическа крепост. Гъстата мрежа от корупция, шуробаджанащина и политически зависимости държеше страната в здрава хватка. До днес!

Всичко вече ще е друго?

Емоционалната реакция на трагедията в един букурещки нощен клуб миналия петък внезапно се трансформира в политическа енергия. Понта и неговият кабинет, които вкупом си подават оставката, само ще отприщят лавината, която ще повлече в пропастта цялата мръсна политическа пяна, за да се обнови обществото и да се укрепи тежко поруганата правова държава.

Понта отдавна трябваше да се оттегли. Не само защото беше доказано, че докторската му работа е плагиат, а той самият беше подведен под отговорност заради корупция. Не. Веднага след встъпването си в длъжност през 2012 година той посегна на правовата държава, за да свали от власт тогавашния президент и свой най-заклет противник Траян Бъсеску и да поеме контрола над правосъдието. За щастие на румънците, този първи опит се провали, но Понта остана на поста си.

Балканите ли ще спират бежанците?

Политици от десния спектър отдавна предричат, че Западът ще накара балканските държави да изградят лагери за трайно настаняване на бе...

Лавината е отприщена

Сега настъпи часът на младото и добре образовано поколение, което излезе на улицата, за да поеме отговорност. А либерално-консервативният президент Клаус Йоханис трябва не само да чуе тези нови гласове, но и да се вслуша в тях. За мнозина неговата „политика на малките стъпки” е прекалено колеблива и пасивна. И все пак, многократните апели на Йоханис за оставката на Понта не останаха глас в пустиня. Те усилиха политическия натиск върху премиера и неговото правителство – натиск, който румънският президент има право и дори е длъжен да упражнява според конституцията на страната. Но управлявалите досега социалдемократи и техните коалиционни партньори сякаш не успяват докрай да осъзнаят този факт, защото оповестиха, че след оставката възнамеряват да сформират нов кабинет. А това е фатален сигнал!

Време е да се тури край на подобни политически рокади. Страната спешно се нуждае от реформи, за да се измъкне от блатото, в което вече от десетилетия я държат всевъзможни политически опортюнисти и партийно-политически прелетни птици. На президентските избори преди година хората в Румъния ясно показаха, че желаят този отдавна назрял обществен импулс. Сега импулсът е факт. Тъжно е само, че едва трагедията в Букурещ успя да отприщи лавината.

Източник: Дойче веле

Съпруги по принуда

Част от бежанците, пристигащи в Европа, водят със себе си и съпруги - нерядко това са малолетни момиченца, които насила са били омъжен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com