Взимаме заем от 950 млн. евро

5244
Взимаме заем от 950 млн. евро

България ще вземе еврооблигационен заем от 950 милиона евро, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Въпреки че получи подкрепа за сделката единствено от Синята коалиция, Дянков очаква в петък парламентът да ратифицира това намерение на правителството. Става дума за изплащане на падежа на външен дълг през януари 2013 година, предаде Стандарт нюз.

"За нас е важно партньорите ни в дясно да ни подкрепят, защото това е една дясна политика. Този заем се взима единствено и само за да се покрие т.нар. заем на Милен Велчев от 2002 г. Така че едно от условията на Синята коалиция беше да се вземе до стойност, която покрива, но не се използва и за покриване на дефицит, възможно за допълнителен дефицит. Точно затова до 950 млн. евро, който покрива напълно главницата и последната лихва, която се плаща през януари".

Можем да приемем еврото до 2-3 години

България може да влезе в еврозоната до 2-3 години, но дата за присъединяването не може да се поставя. Това заяви вицепремиерът Симеон Д...

„Еврооблигацията ще е точна на стойност, така че да изплати първата част на дълга на Велчев, като в средата на януари следващата година изтича и последните лихви по нея. Ще вземем тази сума - това е нашето предложение, което вече е минало през Министерски съвет, за да изплатим напълно този дълг", заяви министърът.

В коментар на думите на Иван Костов от Синята коалиция, че вече е късно за България да се справи със своята задлъжнялост, Симеон Дянков увери, че „всеки месец, в който по-рано бихме го направили, щеше да струва на държавния бюджет между 10 и 15 милиона лева. Когато си в опозиция, дълго си в опозиция, и винаги ще си в опозиция, всичко ти изглежда криво".

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика