Започват българо - руски енергийни преговори в Москва

9194
Започват българо - руски енергийни преговори в Москва
Визитата беше договорена по време на телефонен разговор между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин

Българският министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е в Москва, начело на 11-членна делегация за преговори по АЕЦ Белене и цената на природния газ.

Визитата беше договорена по време на телефонен разговор между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин в понеделник. В сряда българското правителство обяви, че прекратява проекта "Белене", с идея на мястото да бъде построена газова електроцентрала.

Русия ни иска 1 млрд. eвро

Повече от 1 млрд. евро компенсации може да поиска Русия заради спрения проект "Белене". Това прогнозира държавният в. "Комерсант". В Мо...

В програмата на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев са планирани две срещи – с ръководството на Газпром – в лицето на Алексей Милер и вицепрезидента Александър Медведев, по-късно в сградата на правителството Добрев ще разговаря с руския вицепремиер Игор Сечин, който отговаря за енергетиката, и с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко, съобщи БНТ.

В разговорите от българска страна участват и ръководителите на Българския енергиен холдинг, на Булгаргаз и Националната електрическа компания, както и Бойко Коцев, определен за посланик в Москва. На разговорите в правителството българската делегация ще представи решението за излизане от проекта "Белене". С руската страна трябва да бъде определена и процедурата как точно и в какъв срок ще стане това.

В навечерието на срещата руският енергиен министър Шматко заяви, че Москва ще настоява българската страна да изпълни всички задължения по договора – вероятен намек и за плащане на неустойки. В "Газпром" се очаква да бъде дискутирано българското искане за 10 процента по-ниска цена на газа, както и за сключване на един пряк договор с Газпром на мястото на досегашните три, които изтичат в края на годината. Преговорите няма да са леки като се има предвид изтеглянето на България не само от Белене, но и по-рано от проекта за нефтопровод Бургас - Александруполис. Два съвместни с Русия енергийни проекта, от които Москва показваше, че има голям интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com