Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

20 май 2024, 20:04 часа • 1719 прочитания

Унгарската полиция съобщи днес, че е арестувала капитана на плаващия под швейцарски флаг туристически кораб, който се сблъска миналата седмица с моторна лодка в река Дунав. При инцидента загинаха най-малко двама души, а петима човека, пътували на лодката, все още са в неизвестност и продължава издирването им.

Силите на реда съобщиха, че са разпитали капитана на кораба и той е бил арестуван по подозрение в няколко престъпления. Той е заподозрян, че "не е предупредил екипажа на собствения си кораб след инцидента, не е приложил протокола за спасителна дейност, не е предприел никакви действия за спасяване на нуждаещите се и не е спрял кораба", се уточнява в изявление на полицията. Разпитани са били 25 свидетели, включително членове на екипажа на кораба и пътници.

В събота вечерта край село Верош, на 55 километра северно от Будапеща, беше намерен мъж с окървавена глава. Подозирайки инцидент с лодка, полицията започнала веднага да претърсва района. Открити били телата на мъж и жена и малка, повредена моторница. На нея са пътували общо 8 души, предаде БТА.

Властите са установили, че по време на инцидента в района е имало круизен кораб. След това полицията е открила круизен кораб с видими повреди по корпуса. Според унгарския новинарски сайт "Хунгариан телекс" плавателният съд е "Хайделберг", регистриран в Швейцария. Полицията е разпитала пътниците, на брой около 110. Започнато е наказателно разследване по подозрение, че корабът е застрашил безопасността на корабоплаването и е причинил смъртта на няколко души.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес