Русия ни иска 1 млрд. eвро

9824
Русия ни иска 1 млрд. eвро
Сериозна компенсации и съд заради "Белене"

Повече от 1 млрд. евро компенсации може да поиска Русия заради спрения проект "Белене". Това прогнозира държавният в. "Комерсант". В Москва смятат предложението за нов енергоблок в Козлодуй за икономически по-неизгодно и с по-големи разходи, отколкото "Белене".

Руското правителство отложи с ден срещата с министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България Делян Добрев, на която той трябваше официално да информира за отказа на България от проекта "Белене". Забавянето бе използвано за провеждане на съвещание по въпроса при вицепремиера Игор Сечин. На него руската страна трябваше да формира позицията на Москва по повод отказа на София от ядрения проект.

Първанов: Борисов дръпна шалтера

След ден и половина мълчание бившият президент Георги Първанов се произнесе по повод решението на кабинета да прекрати проекта АЕЦ "Бел...

В същото време вчера отказът на българските власти от строителството на АЕЦ "Белене” бе определен като фактор, който няма да доведе до съществени загуби за "Росатом"

"При общия обем на поръчките на "Росатом" отказът от една атомна електроцентрала е незначителна загуба. Но за централата в Белене бяха изразходвани немалко време и сили. Разбира се, би било жалко, ако проектът не се реализира", заяви ръководителят на корпорацията Сергей Кириенко.

Според Кириенко позицията на Русия по въпроса е строго прагматична: "Ако България реши да строи АЕЦ "Белене", ние ще строим. Ако на България не е нужен този проект, то няма да го реализираме."

Компенсации обаче ще има, и то явно сериозни.

"Росатом" изгуби България

Днес в Москва българският министър на икономиката Делян Добрев се очаква да обяви решението на страната да се откаже от проекта за ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика