За да няма отказ от образование, служебният кабинет измисли стандарт за бебетата

4690
За да няма отказ от образование, служебният кабинет измисли стандарт за бебетата

Проект за Наредба за стандартите за ранно детско развитие ще беше публикуван в портала за обществени консултации на Министерския съвет strategy.bg. С наредбата се определят стандартите за нормално развитие на децата от 1 до 3 години, тъй като, според мотивите, "първите три години от живота на детето са решаващи за развитието на неговата психика, за формирането на неговата индивидуалност". Служебното правителство смята, че "ако в ранна възраст се положат здрави основи, обучението на по-късен етап е по-ефективно и е по-вероятно то да продължи през целия живот" - така ще се намали рискът от ранно напускане на училище, смятат специалистите, изготвили текстовете. Уточнено е, че с тази наредба не се въвежда еврозаконодателство.

Експертите разделят в четири области стандартите които всяко бебе – от раждането си до достигането на 3-годишна възраст, трябва да покрива. Така например в област "Здраве, физическо и двигателно развитие" – 12-месечно дете трябва да може бързо да се предвижва чрез пълзене, да се изправя на крака и да ходи, водено за ръце. На две години детето трябва да може да се качва по стълби и да слиза като се придържа, а на три години вече свободно трябва да може да се качва и слиза по стълби, да тича, а с помощ да се подрежда в редица, колона и кръг. Според стандартите в област "Познавателно развитие" – дете на една година трябва да може да разпознава различията между познати и непознати лица, на две години детето трябва да може да имитира и повтаря действия и думи на възрастни, а на три години - да прави разлика между неодушевени и одушевени обекти от един вид, например играчка насекомо и истинско насекомо.

Сергей Игнатов не видя "кой знае какъв срив в образованието"

Дойде му времето и на образованието, но когато много се бави реформа, която е неотложна, ефектите от политическата безотговорност излиз...

При стандартите в област "Личностно-емоционално и социално развитие" нормално за едногодишно дете е да опознава различни предмети чрез поставяне в устата. Също така разбира, че името му се отнася само до него и по погледа на родителя може да схване дали е постъпило правилно. На две години детето трябва да знае името си, да играе с друго дете, да развива по-осъзнати отношения на доверие и сътрудничество с възрастните. На три години детето трябва да може да назовава възрастта си и името си, да изразява с думи и жестове привързаност и обич към родителите, да се съобразява с приети правила на общуване и поведение.

Стандартите за "Езиково и комуникативно развитие" предвиждат едногодишните да могат да дават целувка и "да прави здрасти", както и да прави опити да повтаря прости срички, когато възрастния ги произнася бавно и разчленено и да започва да артикулира различни срички като “ма-ма”, “та-та”. На две години детето трябва да има активен речник, който да съдържа няколко десетки думи – съществителни, прилагателни, глаголи, някои местоимения, наречия и частици. На три години детето вече трябва да може да използва прости изречения. Всичко това става ясно от мотивите, с които се предлага на правителството да приеме въвеждането на държавен стандарт за бебетата, коментира в. "Монитор".

Уникалното е, че в проектонаредбата е записано, че "проследяването на постиженията на децата се осъществява от медицинските специалисти на съответната яслена група и от учител, в съответствие с областите на ранно детско развитие, в края на всеки от възрастовите периоди, определени в приложения № 1, 2, 3 и 4 и в зависимост от индивидуалните възможности на детето" (чл. 7, ал. 1).

Припомняме, че днес, 9 март, ще се проведе кръгла маса на тема: "Услуги за деца в ранната възраст – от политики към резултати". Целта е да се постави началото на единен процес за изработване на първата национална стратегия за ранно детско развитие.

МОН разработи учебни програми по хореография

Министерството на образованието и науката публикува за обществено обсъждане проекти на учебни програми по хореография за всички класо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com