България е с най-мръсния въздух в Европа

35070
България е с най-мръсния въздух в Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако посещавате България, задръжте дъха си. Въздухът в малката черноморска страна е най-наситен с главните замърсяващи частици в сравнение с която да е друга страна в Европа. Това сочи ново проучване на Европейската агенция по околната среда, пише в. „Ню Йорк таймс”.

Въздухът в България е с най-високата концентрация на двете основни разновидности на частици - малки въздушни капчици или частици газ, които идват от комините, ауспусите на колите или от други източници. Те могат да доведат до здравословни проблеми – от астма до рак. България също така има най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха.

Екологична катастрофа застрашава Дунав

Екологична катастрофа заплашва река Дунав, след като сръбски танкер заседна в унгарския участък на реката. Танкерът "Патрик" е извър...

Замърсяването в българската столица София е очевидно за всеки, който е бил там. „Когато облечеш изпрана бяла тениска и се разходиш за няколко часа в София, вкъщи виждаш, че яката и предната част на тениската са жълто-сиви”, казва 25-годишен студент, който живее в града с около 1,2 милиона души население.

Повече от 90% от жителите на европейските градове са изложени на опасни нива на замърсяване на въздуха и са принудени да поемат отровните газове, показва изследването, цитирано от електронното издание "Ню сайънс". Европейската комисия в Брюксел обмисля да затегне правилата за замърсяването на въздуха, но ЕС дори не достига съществуващите сега стандарти.

Европа направи много срещу замърсяването на въздуха през последните десетилетия и нивата на съдържание във въздуха на много замърсяващи вещества паднаха, сочат данни на Европейската агенция по околната среда (ЕАОС). Но все още предстои много работа по борбата със замърсяването на въздуха.

Според ЕАОС, най-големият замърсител в Европа се явяват малки частици, известни като PM2.5. Опасно високи са и концентрациите на тропосферен озон. Нивата на PM2.5 са най-високи в източноевропейските държави като България и Полша. А на тропосферен озон - в Италия.

Палмово масло е замърсило плажовете край Приморско и Синеморец

Изхвърлената на брега край Приморско и Синеморец бяла субстанция, която прилича на топчета, е палмово масло. Това е заключението на е...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа