ЕК отделя 300 млрд. евро за отказ от руските изкопаеми горива до 2030 г.

1471
ЕК отделя 300 млрд. евро за отказ от руските изкопаеми горива до 2030 г.
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи план на стойност 300 млрд. евро, който предвижда ЕС да се откаже от руските изкопаеми горива до 2030 г.

Мярката е взета в контекста на войната на Кремъл в Украйна, която подчерта политическите и икономическите рискове от зависимостта на ЕС от руския нефт и газ.

Отговорът на блока цели незабавно да се търсят алтернативни източници на изкопаемите горива, като същевременно се стимулира използването на зелена енергия и се намали потреблението на енергия като цяло. Последните две цели са свързани с дългосрочната амбиция на съюза да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г.

Новите санкции: ЕС готви ембарго на петрола и забрана на три руски телевизии (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи официално пред Европейския парламент предложението на ЕК за шестия...

Новият план, наречен REPowerEU, представлява пакет от документи, включващ правни актове, препоръки, насоки и стратегии, които допълват предходните планове на ЕК. Той се основава на четири ключови точки - пестене на енергия, заместване на руския газ с други изкопаеми горива, насърчаване на зелената енергия и финансиране на нова инфраструктура като тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ.

"Днес издигаме амбицията си на още по-високо ниво, за да сме сигурни, че ще станем независими от руските изкопаеми горива възможно най-бързо", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. "REPowerEU ще ни помогне да спестим повече енергия, да ускорим постепенното отказване от изкопаемите горива и най-важното - да дадем старт на инвестициите в нов мащаб. Това ще бъде бързото зареждане на нашата Европейска зелена сделка".

Скоростният отказ от руската енергия може да засегне икономиките на държавите членки, затова ЕК заявява, че страните могат временно да удължат контрола върху цените на електроенергията, за да защитят потребителите и предприятията, а също така да купуват съвместно природен газ.

Комисията иска да повиши дела на зелената енергия в енергийния микс на ЕС до 45% в периода до 2030 г. спрямо сегашната цел от 40%. Тя планира да постигне целта чрез опростяване на процесите за издаване на разрешителни на проекти за възобновяема енергия и въвеждане на правно задължение за инсталиране на слънчеви панели на всички нови жилищни сгради до 2029 г.

ЕК може да започне съдебна процедура срещу страните от ЕС, неприлагащи санкциите срещу Русия

Европейската комисия (ЕК) може да започне съдебна процедура срещу държавите - членки на Европейския съюз, които отказват да прилагат са...

Тази година Брюксел заяви, че блокът може да замени 60 милиарда кубически метра руски газ (б.а. - миналата година бяха внесени 155 милиарда кубически метра от Русия). Това ще бъде постигнато чрез закупуване на газ от други доставчици като САЩ, Египет, Израел и страните от Персийския залив, както и производство на повече биометан, смятат от ЕК. Надеждата е, че до 2030 г. на пазара ще бъдат пуснати 35 млрд. куб. м биометан и 20 млн. тона водород, които ЕС също ще може да използва.

Комисията иска да надгради задължителната цел на блока до 2030 г. за икономия на енергия от 9% на 13% и да намали търсенето на нефт и газ с 5%.

Паричните средства за REPowerEU ще дойдат основно от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. Комисията заяви, че страните могат да получат достъп до неизползваните заеми по плана в размер на 225 млрд. евро. Допълнителни 20 млрд. евро под формата на грантове ще дойдат от продажбата на 250 млн. разрешителни за емисии на CO2 в рамките на системата за търговия с емисии на ЕС. Страните ще имат също така право да прехвърлят до 12,5% от своите средства за кохезионна политика и 7,5% от парите за селско стопанство към проекти по RePowerEU.

Държавите членки трябва да актуализират своите програми за възстановяване, като в тях добавят глава за отказване от руската енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа