ЕС е склонен да преразгледа режима на санкции срещу Русия

37654
ЕС е склонен да преразгледа режима на санкции срещу Русия
Снимка: Thinkstock

Европейският съюз може значително да смекчи санкциите срещу Русия, пише в. "Уол стрийт джърнъл", предаде БГНЕС.

Изданието информира, че Брюксел е готов и да възобнови дискусиите с Москва по редица въпроси - визовия режим, сътрудничеството между ЕС и Евразийския съюз, кризите в Либия, Сирия и Ирак, ако президентът Владимир Путин предприеме стъпки за разрешаване на кризата в Украйна – от безвизовия режима до сътрудничеството с Евразиатския икономически съюз.

Вестникът се позовава на документ на ЕС, подготвен преди срещата на европейските външни министри в Брюксел на 19 януари. Документът още не е изпратен на страните-членки.

В документа се предвижда постепенна нормализация на много аспекти от отношенията с Русия. Уточнява се, че промените ще зависят от спирането на огъня в Украйна и изпълнението от страна на Москва на споразуменията за примирие и на задълженията й по газовия договор с Киев. Брюксел очаква също, че Русия няма да спъва изпълнението на договореностите между ЕС и Украйна.

Документът поставя въпроса за необходимостта от "по-активен подход" от страна на ЕС, който да предвижда редица отстъпки към Русия, за да я накара да промени политиката си. Една от значителните идеи е да се разграничат санкциите на ЕС заради анексията на Крим и положението в Източна Украйна. Първата група санкции ще остане, докато Крим остане под контрола на Москва. По втората група ЕС е готов да смекчи позицията си, "щом Русия започне да изпълнява Минските договорености". На снимката (отляво надясно): Матео Ренци, премиерът на Италия, която е ротационен председател на ЕС, полякът Доналд Туск, председател на Европейския съвет, и Жан-Клод Юнкер, председател на Еврокомисията.

Припомняме, че срещу Русия има два важни кръга европейски санкции - забраната за пътуване в ЕС на редица руски граждани заради присъединяването на Крим към Руската федерация, които изтичат през април, както и върху операциите на руските банки и в енергийния сектор, главно заради оборудването за петролни компании, които изтичат през юли.

Във Франция се промъкват настроения срещу мюсюлманите и срещу САЩ

Повече от 50 антимюсюлмански инцидента са се случили във Франция през последните дни. Това съобщава мюсюлманската общност в страната, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа