ЕС гледа към Азербайджан и Туркменистан за алтернативни енергийни източници

17238
ЕС гледа към Азербайджан и Туркменистан за алтернативни енергийни източници

Европейският съюз ще се опита да преговаря с Азербайджан и Туркменистан за доставки на газ с цел диверсификация на енергийните източници, след като Русия се отказа от проекта "Южен поток", пише в. "Файненшъл таймс".

Според изданието, поради охлаждането на отношенията с Москва, ЕС се опитва да включи богати на газ страни като Азербайджан и Туркменистан в центъра на енергийната си стратегия.

Азербайджан девалвира валутата си

Централната банка на Азербайджан реши да девалвира местните пари. Падането на цената на петрола и кризата в Русия се отразиха зле на ...

Очаква се днес Брюксел да представи стратегията си за Европейския енергиен съюз.

Според "Файненшъл таймс", който разполага с копие от проекта, ЕС ще се опита да "използва всички инструменти на външната си политика, за да установи стратегическо партньорство в енергийния сектор" с алтернативни доставчици на гориво, като Азербайджан, Туркменистан и Алжир.

Както посочва заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, ЕС трябва да диверсифицира своите енергийни източници, за да бъде по-малко зависима от руския "Газпром".

В началото на декември м.г. Русия обяви отказа си от проекта "Южен поток", който трябва да премине по дъното на Черно море и през България да доставя газ за балканските страни, както и за Унгария, Австрия и Италия. Според руската страна, проектът е изоставен, поради неконструктивната позиция на ЕС. Вместо това бе решено да се построи тръба в Турция и да се създаде по границата с Гърция на газов хъб за южноевропейските потребители.

Армения и Азербайджан – на крачка от войната?

Арменският вертолет, свален на линията между две страни, разделяща арменските от азербайджанските войски в зоната на нагорно карабахс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа