X
 
 

ЕС поиска от Турция да спре да тормози Кипър по отношение на газа

2007 0
ЕС поиска от Турция да спре да тормози Кипър по отношение на газа
Снимка: Donald Tusk/Twitter
Европейският съвет призова Турция да зачита правата на Кипър във връзка със сондажите на Анкара край бреговете на острова и възложи на Европейската комисия незабавно да представи варианти за отговор, предаде БГНЕС.

"Съветът изразява сериозна загриженост относно настоящите незаконни сондажни операции на Турция в Източното Средиземноморие и изразява съжаление, че Турция все още не е отговорила на многократните призиви на Европейския съюз за прекратяване на подобни дейности", се казва в официално изявление.

Турция пуска в експлоатация втори сондажен кораб в Източното Средиземноморие

В четвъртък Турция ще пусне в експлоатация втори сондажен кораб, който ще започне операции по сондиране близо до Кипър в началото на ме...

Според Съвета, отношенията между Анкара и блока могат да бъдат помрачени от турските "незаконни действия" в региона.

"Съветът призовава Турция да прояви сдържаност, да зачита суверенните права на Кипър, като се въздържа от подобни действия. ЕС ще следи отблизо развитието на ситуацията и е готов да реагира адекватно и отговорно, в пълна солидарност с Кипър. Съветът приканва Комисията и Европейската служба за външнополитическа дейност незабавно да представят варианти за адекватни мерки", се казва още в изявлението.

По-рано турският заместник-министър на външните работи Фарук Каймакчи атакува Европейския съюз, заявявайки, че блокът няма власт да определя границите в Средиземно море. Той добави, че Анкара се надява, че енергията ще стане сфера на сътрудничество, но не и на "напрежение или конфликт".

Преди това турското министерство на енергетиката и природните ресурси заяви, че Анкара смята международните призиви за спиране на сондажите в изключителната икономическа зона на Кипър като неприемливи.

Гърция поиска от ЕС санкции за Турция - заради Кипър

Да се наложат санкции на Турция, ако се потвърди, че страната извършва сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, поиска гръц...

Actualno.com

Етикети:

  • Ердоган към Кипър: Елате и ни арестувайте! 1 Ердоган към Кипър: Елате и ни арестувайте! преди 8 месеца Профил на трол?
    Публикувано във факти.бг: Никой не може да спре Турция да защитава интересите на кипърските турци в Източното Средиземноморие. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч в Истанбул късно снощи, предаде БНР. Ердоган изрази учудване защо Франция, която „даже няма граница с района“, изпитва безпокойство от турските сондажи. Както и изтъкна, че Турция, Гърция и Великобритания са страни - гар виж още ›› анти по отношение Кипърския въпрос, а Франция не е. Ердоган също така уточни, че в момента Анкара разполага с четири кораба - два за проучвания и два за сондажи. „Елате и си ги вземете. Ние сме турци и няма да позволим това“, каза турският президент по повод издадената по-рано от кипърските власти заповед за задържане на екипажите на корабите на основания, че нарушават териториалните води на острова.