X
 
 

Гърция поиска от ЕС санкции за Турция - заради Кипър

2177 0
Гърция поиска от ЕС санкции за Турция - заради Кипър
Снимка: Getty Images/Guliver
Да се наложат санкции на Турция, ако се потвърди, че страната извършва сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, поиска гръцкият премиер Алексис Ципрас след спешната среща на Съвета за национална сигурност на Гърция, предаде БГНЕС по информация на Kathimerini.

След разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис по време на срещата, Ципрас съобщи, че са били обсъдени съвместните стъпки, които трябва да бъдат предприети в рамките на ЕС, включващи и двете страни. Ние се съгласихме, че ще се подготвим за срещата на върха на ЕС на 20 юни, за да вземем правилни решения, включително приемането на санкции, ако се потвърди, че се осъществява сондаж в изключителната икономическа зона на Кипър, заяви гръцкият премиер.

Кой ще владее газа в Източното Средиземноморие?

Огромните находища на природен газ, разположени край брега на Кипър, трябваше да създадат разполагащ с много пари държавен инвестиционе...

Ципрас заяви, че всички гърци трябва да се чувстват напълно в безопасност, а съобщението до Анкара е, че "всеки, който наруши суверенните права на Гърция и Кипър, както и международното право, ще се изправи пред последствията".

Както беше посочено, силната позиция на Гърция и Кипър се основава на съюзи, а и тя е била потвърдена от няколко последователни решения на Европейския съвет, осъждащи нарушенията на международното право и турската провокация. Те бяха потвърдени от повишаването на престижа и стратегическата роля на Гърция и Кипър, което стана възможно чрез тристранни и многостранни партньорства в региона на Югоизточния Средиземноморие и, разбира се, от смелата и историческа стъпка за решаване на дългогодишния конфликт с нашите северни съседи, което от своя страна повиши международната роля на страната ни, заяви Ципрас.

Според източници от правителството, всички събития по отношение на турските действия в Източното Средиземноморие са били обсъдени по време на срещата и е взето решение за следващите дипломатически стъпки в координация с Република Кипър.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално