X
 
 

Турция пуска в експлоатация втори сондажен кораб в Източното Средиземноморие

1168 0
Турция пуска в експлоатация втори сондажен кораб в Източното Средиземноморие
Снимка: Getty Images / Guliver
В четвъртък Турция ще пусне в експлоатация втори сондажен кораб, който ще започне операции по сондиране близо до Кипър в началото на месец юли. Това обяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, предаде Reuters, цитирана от агенция "Фокус"-

Турция и правителството на кипърските гърци имат припокриващи се претенции за юрисдикция за проучванията на нефт и газ в тази част на Средиземно море - област, която се счита за богата на залежи.

Анкара вече има кораб в региона. Това е „Фатих“. „Вторият ни кораб е на път да бъде готов. Ще изпратим „Явуз“ в четвъртък“, поясни още Дьонмез.

Припомняме, че по-рано Кипър издаде заповеди за арест на екипажа на турския сондажен кораб "Фатих", закотвен близо до брега. Причината - предполагаемо нарушаване на територия, върху която островът има право на проучвания за нефт и газ.

Ердоган: Няма да намалим военното си присъствие в Северен Кипър

Турция има право да държи военни части в т.нар. Турска Република Северен Кипър, заяви в петък президентът Реджеп Таийп Ердоган пред жур...

Знаете, двете страни са във влошени отношения след етническия конфликт от 1974 г., който раздели острова между гръцко и турско кипърско население, както и от последните находки на природен газ в морето около Кипър.

 

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално