ЕС създава разузнавателен център за борба с тероризма

11451
ЕС създава разузнавателен център за борба с тероризма
Снимка: Gettyimages

Европейският съюз съобщи, че ще създаде разузнавателен център за обмен на информация, който трябва да помага на страните членки в борбата срещу тероризма.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерамнс контратерористичния център ще бъде създаден в рамките на Европол и ще има сравнително ограничени правомощия, предаде БГНЕС.

"Създаваме центъра, за да видим дали държавите-членки могат да се обединяват по-често и да се учат да работят заедно на основата на доверието", каза Тимерманс в интервю за АФП, преди да замине за Страсбург, където ще представи пред Европейския парламент новия план за сигурност на ЕС за следващите пет години, част от който е и центърът.

Според заместник-председателя много от държавите в ЕС виждат необходимостта да работят в тясно сътрудничество помежду си, независимо от дълго спазвания принцип, че националните служби за сигурност дават информация на други само ако получат нещо също толкова ценно в замяна. Тимерманс допълни още, че според него споделянето на разузнавателна информация няма да е лесно, особено когато става въпрос голяма държава-членка да работи заедно с по-малка, която не разполага със същия разузнавателен капацитет.

В рамките на новия център ще бъде създадена и пътна карта, която включва борбата не само срещу тероризма, но и срещу организираната престъпност и киберпрестъпността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com