Холандското правителство на път да загуби мнозинството си в парламента

3411
 Холандското правителство на път да загуби мнозинството си в парламента
Правителството на малцинството, ръководено от либералния премиер Марк Рюте, зависи от подкрепата на Партията на свободата

Член на крайнодясната Партия на свободата, която е партньор в холандското правителство, съобщи, че ще напусне парламента, което ще лиши правителството на либерали и християндемократи от гарантираното му мнозинство и ще затрудни намаляването на бюджетния дефицит.

Правителството на малцинството, ръководено от либералния премиер Марк Рюте, зависи от подкрепата на Партията на свободата, благодарение на която разполага със 76 места в 150-местната долна камара на парламента.

Рюте ще трябва да преговаря с Херо Бинкман, който напуска партията, или с други по-малки партии, за да прокарва закони в долната камара. Той разчита на подкрепата на Ортодоксалната християнска партия за прокарването на закони в Сената, предаде БГНЕС.

47-годишният Бинкман заяви, че няма да позволи правителството на Рюте да рухне, но се въздържа да обещае безусловна подкрепа за нови бюджетни ограничения, които сега се обсъждат от партиите в правителствената коалиция и Партията на свободата на Герт Вилдерс. "Никога не трябва да подкрепяш нещо предварително преди да знаеш съдържанието, но според мен шансът да видя непреодолими проблеми е много малък", заяви Бринкман пред репортери.

Холандия, която беше в рецесия до юли, се нуждае от нови мерки за строго ограничаване на разходите, ако иска да изпълни целта за дефицит от 3% от БВП догодина, както изисква Европейската комисия. Коалиционното правителство и Партията на свободата могат да съкратят разходи за 16 милиона евро, съобщи по-рано днес холандската държавна телевизия CPB.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com