Трайчо се сбогува

7551
Трайчо се сбогува
Постигнахме това, което беше възможно, заяви на изпроводяк в МИЕТ икономистът

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Трайчо Трайков се сбогува със своите колеги и с медиите на прощално събиране в МИЕТ.

Пред насъбралите се журналисти и хора от ведомството и в отсъствието на останалите министри, които са в Турция заедно с Бойко Борисов, Трайчо сподели, че не съжалява за нищо.

"Дадох всичките си сили, според своите възможности и тези на хората от екипа ми. Благодаря на всички, с които съм работил. Това, което сме постигнали, е това, което е било възможно да бъде постигнато. Но затова хората трябва да се сменят, защото когато ти си направил нещо - следващият след тебе може да използва твоя опит, но да даде и това, което той има повече като възможности", подчерта министърът в оставка.

Трайков не вижда грешка и в начина, по който МИЕТ работи за потушаване на кризата в "Горубсо – Мадан". Той припомни, че са се заели със заварена ситуация от 1999 година.

"Тогава е приватизирана компанията, тя се състои от два компонента – активи и концесия, която дава правото да се използват природните богатства, които принадлежат на всички българи. Това, което ние като министерство можем да направим, за да контролираме и за да гарантираме спазването на законите, е при нарушаването им концесията да бъде отнета", обясни Трайков и поясни: "Ние сме започнали такава процедура. Дадохме миналата седмица 30-дневен срок на собственика, за да се разплати с работниците, да плати или поне да постигне споразумение за разсрочване на задълженията си към държавата, към другите доставчици", припомни Трайков.

Той знае и за пълната данъчна ревизия, за която говори и финансовият министър Симеон Дянков. "Така че лостовете, които държавата има в момента се използват", категоричен е той.

Трайков, който от утре ще отстъпи поста на Делян Добрев, отказа да каже каква е неговата лична позиция за бъдещето на АЕЦ "Белене". Отказа да отговори и дали се е сбогувал с премиера. Той каза единствено, че темата "Катар" няма да коментира повече.

Вместо това предпочете да говори за свършеното от екипа му в последните две години и половина и в ресора икономика, и в ресора енергетика, и в областта на туризма.

В икономиката, която е предимно частна, той подчерта, че министърът трябва да създава облекчения за бизнес климата, да намалява административната тежест, да подобрява мерките за регулиране, да насърчава външноикономическите контакти.

"Това са все неща, които сме правили по възможно най-добрия начин в тези 2,5 години с капацитета, с който разполагаме", каза Трайков.

За да подкрепи това той каза, че са проведени десетки успешни бизнес форуми в чужбина. Друг факт, който посочи за това е над 30% ръст в българския износ за последните две години. "Миналата година износът ни беше колкото целия БВП през 2004 година над 20 млрд. евро", каза министърът в оставка.

В енергетиката според него са подготвени достатъчно много проекти.

"Така, че ще има лавина от първи копки и рязане на ленти и в следващата година и половина до края на мандата, и през следващия управленски мандат", прогнозира Трайчо Трайков. Тук той изброи и интерконекторните газови връзки с Гърция и Румъния, които ще започнат да се строят в края на годината. Той припомни, че днес министър-председателят трябва да подпише нови документи за изграждане на връзката с Турция.

Вчера изпълнителният директор на БЕХ е подписал в Атина меморандум за предпроектно проучване за терминал за втечнен газ в северното гръцко Егейско море, предаде БГНЕС. "Този терминал трябва да бъде регионален проект за страните от Югоизточна Европа. Освен Гърция и България към него вероятно ще се включат и Румъния, и Сърбия, и Македония. Той допълнително ще осмисли българо-гръцката връзка, на първо време чрез внос на катарски, алжирски газ, а след не много години очакваме да започне доставката на втечнен газ от новооткритите находища в Средиземно море между Кипър и Израел", каза още Трайков. Той обобщи, че около България се появява все повече газ.

Трайчо Трайков каза всичко това след среща – разговор с ресорните репортери, на която се сбогува с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com