Кой е основателят на "Вагнер" Дмитрий Уткин, за когото се твърди, че също е загинал?

22244
Кой е основателят на "Вагнер" Дмитрий Уткин, за когото се твърди, че също е загинал?
Снимка: Telegram

Сред лицата, за които се предполага, че са загинали заедно с лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетната катастрофа в Тверска област на 23 август, е и Дмитрий Уткин. Той често е определян като основател или съосновател на наемническата група, въпреки че точната му роля е оспорвана, а личността на самия Уткин е обгърната от мистерия.

"Вагнер" е кръстена на Уткин - защо?

Той е роден на 11 юни 1970 г. в Асбест, село в Свердловска област на тогавашния СССР. Служи като офицер от специалните сили на военното разузнаване (ГРУ), където има чин подполковник. Твърди се, че е основател на "Вагнер" и че ЧВК е кръстена на него.

Собствената му позивна е "Вагнер" - на името на любимия композитор на Адолф Хитлер. През 2020 г. разследващият уебсайт Bellingcat пише, че Уткин е бил "обсебващо увлечен от историята на Третия райх", а друг скорошен доклад го описва като "изрисуван с многобройни нацистки татуировки, включително свастика, нацистки орел и мълния на SS".

Според доклад от 2020 г. на американския Център за стратегически и международни изследвания обаче "не може да се провери дали Уткин е инициатор на създаването на "Вагнер" или е бил само подставено лице на някой друг".

Колаж: Actualno.com

Самият Пригожин призна, че е основал ЧВК едва през септември 2022 г., като преди това отричаше.

Още: Самолетът на Пригожин бил на поправка преди фаталния полет: Кой е Евгений Пригожин (ВИДЕО)

Дмитрий Уткин и военното разузнаване

След като завършва гимназия в Смолин, Уткин се премества в Ленинград (сега Санкт Петербург), където постъпва във Висшето командно училище за комбинирани оръжия "С. М. Киров", а по-късно се присъединява към специалните сили на ГРУ.

Той служи в двете чеченски войни, както и в Сирия. Бил е сред членовете на "Вагнер", участвали в руските операции в Източна Украйна от 2014 г. Има награди за службата си от Кремъл.

До 2013 г. Уткин е командир на 700-и отделен специален отряд от 2-ра отделна специална бригада на ГРУ, разположен в Печори, Псковска област.

Още: Наемници от "Вагнер" си тръгват от Беларус, твърдят партизански източници

Мисия в Сирия

След като напуска армията, започва работа в "Моран Секюрити Груп" - частна компания, основана от руски военни ветерани, която участва в охранителни и тренировъчни мисии по целия свят и е специализирана в охраната срещу пиратството. Същата година висши мениджъри на "Моран" участват в създаването на базираната в Хонконг компания "Славянски корпус", която набира изпълнители за "защита на петролни находища и тръбопроводи" в Сирия по време на гражданската война. Уткин е изпратен там като член на "Славянски корпус" и оцелява в катастрофалната ѝ мисия.

Той се завръща в Москва през октомври 2013 г. Впоследствие Федералната служба за сигурност на Русия арестува някои членове на "Славянския корпус" за незаконна наемническа дейност.

Съобщава се, че почти веднага след завръщането си в Русия Уткин създава своя собствена наемническа група.

Още: Христо Грозев за смъртта на Пригожин: Притиснаха го с Африка, може да е постановка (ВИДЕО)

Последна поява

В началото на 21 век Уткин служи 10 години като командир на Втора бригада "Спецназ" на ГРУ на границата с Естония, след което се пенсионира от армията. Според бившата му съпруга обаче животът на бойното поле му липсвал.

Той е видян за последен път във видеоклип, публикуван от Пригожин през юли, в който шефът на "Вагнер" се обръща към бойците в Беларус, където те са изпратени след осуетения им бунт месец по-рано. Във видеото Пригожин представя мъж, за когото казва, че е Уткин - това е първият случай, в който командирът е заснет да говори пред войниците си.

Още: Смъртта на Пригожин - на 50 км от резиденцията на Путин и наказание за бунта: The Moscow Times

"Това не е краят, това е само началото на най-великата работа в света, която ще продължи много скоро", казва Уткин във видеото. "И добре дошли в ада", добавя той, като последните думи са на английски език, припомня "Гардиън".

Съобщения от руски канали в социалните мрежи, свързани с "Вагнер", сочат, че на борда на самолета може да са били и други членове на ръководството на ЧВК. Русия съобщи, че е открила телата на 10-те пътници, сред които трима са членове на екипажа. Според "Фонтанка" другите пътници на борда са били оператор, мениджърът по логистиката на "Вагнер" и личната охрана на Пригожин.

Имената им са: Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александър Тотмин, Валерий Чекалов и Николай Матусеев. Миналия месец САЩ наложиха санкции на Чекалов заради връзките му с Пригожин и заради улесняване на доставките на боеприпаси за Русия.

Още: Путин на концерт в Курск: Празнуваше ли гибелта на Пригожин? (ВИДЕО)

Санкции

През юни 2017 г. САЩ наложиха санкции срещу Уткин като ръководител на "Вагнер". През ноември същата година RBK съобщи за назначаването на Уткин за главен изпълнителен директор на Concord Management and Consulting, управляващата компания на ресторантьорския холдинг, собственост на Евгений Пригожин. Bellingcat обаче твърди, че това е друг Дмитрий Уткин.

През декември 2021 г. Съветът на Европейския съюз наложи ограничителни мерки срещу Уткин и други лица, свързани с "Вагнер". Уткин е обвинен, че е "отговорен за сериозни нарушения на правата на човека, извършени от групата, които включват изтезания и извънсъдебни, бързи или произволни екзекуции и убийства".

Той е санкциониран от правителствата на Нова Зеландия и Обединеното кралство във връзка с руската инвазия в Украйна през 2022 г.

А едно от правилата, които Уткин е трябвало да спазва като част от ЧВК "Вагнер", е свързано с Владимир Путин - припомнете си тук: Изтече списък с правилата на ЧВК "Вагнер", има и едно за Путин (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа