Къде в Европа се строят огради по границите?

3099
Къде в Европа се строят огради по границите?
Снимка: Getty Images/Guliver

Европа е континент, който, поради демократичните устои и по-добрите условия за живот в него, винаги е бил привлекателен за нелегални имигранти от по-бедните и най-вече от по-недемократичните страни. Но никога в най-новата история на континента не се е случвало да се строят толкова много огради по границите, колкото през последните няколко години.

През 2005 г. Испания затегна своята ограда край Мелиля – автономен испански град, разположен в Северна Африка.

Завършиха 10 км от новия път край оградата на границата с Турция

Близо 10 км от пътя покрай оградата на българо-турската граница, вече са готови, съобщават от областната администрация в Хасково. Оста...

Гърция привърши своята ограда по границата с Турция още през 2012 г., докато в България това се случи напълно през настоящата 2015 г.

През настоящата 2015 г. Франция увеличи своя граничен контрол край морския град Кале, разположен на Атлантическия океан, отново поради същата причина.

Освен България, през настоящата 2015-а година Унгария - още една страна-членка на Европейския съюз, също построи ограда на границата си със Сърбия, откъдето навлизат повечето нелегални имигранти към вътрешността на държавата.

В момента Украйна също строи ограда на своята граница с Руската федерация, която неотдавна анексира Кримския полуостров. Очаква се оградата да бъде завършена най-късно към края на 2018 г.

Франция критикува Унгария за оградата срещу имигрантите

Унгария е почти готова с оградата си по южната си граница, с което си навлече сериозни критики от останалите страни в Европейския съюз,...

Естония също планира да издигне ограда по границата си с Русия, която следва да бъде завършена също до 2018 г.

Според някои експерти по сигурността, издигането на огради по външните граници на ЕС е необходимост дори и в 21. век, тъй като страните-членки не са готови да се справят с вълните от нелегални имигранти, които желаят да потърсят щастието си в по-добрата част от света. Но според други тази практика е много зловредна, тъй като така се увеличава опасността нелегални имигранти да разчитат на трафиканти, което пряко застрашава тяхното здраве и сигурност. Важно е да се отбележи и това, че издигането на граници не решава проблемите, които предизвикват тези имигрантски вълни.

Използван източник: „Fortressing Europe“ – публикация в “The Washington Post”.

Автор: Теодор Спасов

Унгария ще строи двойна ограда по границата със Сърбия

По протежението на цялата граница със Сърбия трябва да бъде построена двойна стена за спиране на имигрантите. Това каза началникът на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com