Полша иззе гимназия от руското посолство: "Москва ползва сградата незаконно"

2100
Полша иззе гимназия от руското посолство: "Москва ползва сградата незаконно"
Снимка: Unsplash

Властите в Полша решиха да изземат сграда на гимназия, където учат децата на руските дипломати в страната. Тя се намира в близост до посолството на Руската федерация в столицата Варшава. Аргументът на полското МВнР е, че "има огромно несъответствие в броя на дипломатическите сгради".

"Тя принадлежи на кметството на Варшава", заяви пред АФП говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина, цитиран от БГНЕС. Той добави, че е имало заповед на съдебен изпълнител.

Качински знае нещо повече? Мистериозни думи за Украйна и войната

Нашата цел е да създадем армия от 300 000 души. Ние приемаме този проблем много сериозно и нашата задача е да постигнем целта си. Не зн...

"Разглеждаме това като поредния враждебен акт на полските власти и грубо нарушение на Виенската конвенция от 1961 г.", отвърна руското външно министерство. И обеща "остра реакция и последствия за полските власти и интересите на Полша в Русия".

Според посланика на Русия в Полша - Сергей Андреев - това е "незаконно" посегателство върху дипломатически обект. На територията на сградата живеят учители и служители. "Училището ще продължи да функционира в друга част на сградата на руското посолство", добави той.

Заместник-кметът на Варшава Томаш Братек обяви, че градските власти са придобили собственост върху сградата. "Първоначално руската страна отказа да отвори портата и вратите. Наложи се да извикаме ключар, който благодарение на инструментите си ни позволи да влезем в обекта", заяви Братек, цитиран от ПАП. "Виждайки, че няма да се оттеглим, руската страна, в лицето на заместник-посланика, ни върна ключовете", обясни Братек.

Полската прокуратура иззе пари от сметки на руското посолство

Полската прокуратура е иззела пари от сметките на руското посолство и търговската мисия във Варшава. Това съобщи ръководителят на руска...

През деня хората са били забелязани да напускат сградата, като някои от тях са носели картонени кутии, чанти и контейнери за смет, пълни с вещи, докато са били извеждани от помещенията. В продължение на няколко часа камиони с дипломатически номера изнасяха различни предмети от сградата.

В петък кметът на Варшава Рафал Тшасковски подчерта, че сградата на училището "няма дипломатически статут и не е защитена от никакъв имунитет". Той добави, че през 2016 г. Руската федерация е била осъдена да плати над 31 млн. злоти (7,4 млн. долара) плюс лихви за незаконно заемане на обекта.

Руската гимназия се е помещавала в сграда, която преди Втората световна война е принадлежала на полския тенор Ян Киепура. През 1945 г. сградата е национализирана от държавата. През 1953 г. управляващите комунисти я предават на съветските власти. Според сегашните полски власти обаче тази операция е извършена "без правно основание".

През март 2022 г., малко след като Русия започна инвазията си в Украйна, Министерството на външните работи на Полша излезе с изявление, в което се казва, че полските съдилища са постановили, че Русия трябва да върне сградите под полски контрол.

Полска авиокомпания отказа да качи на свой самолет руска тенисистка

Полската авиокомпания LOT потвърди, че на руската тенисистка Виталия Дяченко е било отказано да се качи на борда на неин самолет. Решен...

ОЩЕ: В Полша намериха неидентифицирана ракета с надписи на руски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com