Привърженици на мира спечелиха изборите в Украйна

17700
Привърженици на мира спечелиха изборите в Украйна
Снимка: Gettyimages

Парламентарните избори в Украйна, спечелени от прозападните партии, затвърждават победата на привържениците на "мирното уреждане" на конфликта, заяви руският заместник външен министър Григорий Карасин.

"Официалната равносметка от изборите все още не е направена..., но вече е ясно, че партиите, които са за мирно уреждане на украинската криза, получиха мнозинството", заяви Карасин. Това са "повече или по-малко разумни политически сили..., които не призовават за пряко прибягване до сила за разрешаване на проблема", уточни той.

Киев: Руските войници се изтеглят от източната част на Украйна

Правителството на Украйна потвърди днес, че руските войски се изтеглят от източните граници на страната. Властите обаче предупредиха, ч...

"Това е нова възможност за тях да се върнат към споразуменията (за мир с проруските сепаратисти), най-вече тези от Минск" за установяване на примирието, сключени на 5 септември с участието на Русия, допълни Карасин.

След преброяването на 40% от гласовете блокът на президента Петро Порошенко (21,5%) и Народният фронт (21,6%) на премиера Арсений Яценюк водят на парламентарните избори. Тези две партии са привърженици на твърда позиция спрямо сепаратистите и Москва, но без да са смятани за "партии на войната", както понякога са наричани Радикалната партия на популиста Олег Ляшко и "Отечество" на бившата премиерка Юлия Тимошенко, които също влизат в парламента съответно със 7,4% и 5,7% от гласовете.

"Фактът, че открито националистически сили спечелиха значителна подкрепа и ще бъдат представени във Върховната рада (украинския парламент) създава нова заплаха, че призивите за прибягване към сила и кръвопролитие ще бъдат чути отново", заяви Карасин. "Това е изключително опасно", предупреди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа