Путин стана на 70: Какво му пожела светът? (ВИДЕО И СНИМКИ)

5470
Путин стана на 70: Какво му пожела светът? (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Руският държавен глава Владимир Путин навърши днес 70 години. По един или друг начин световната общественост реагира на това събитие, отбелязвайки го с многобройни коментари и мемета в социалните мрежи. В Русия личният празник на Путин също бе подобаващо почетен, макар и с ентусиазъм и дръзновение, които напомнят едни поотминали времена.

И така – какво пожела светът на руския диктатор?

Кремъл съобщи за многобройни поздравителни телеграми. В действителност обаче стана ясно, че едва деветима държавни лидери са му изпратили своите благопожелания. Това е най-ниската бройка на честитките за празника на господаря на Кремъл за последните шест години, отбеляза руската служба на BBC.

Путин е бил удостоен с внимание от верните си съюзници президентите на Беларус и Чечения, както и от държавните глави на Северна Корея, Никарагуа, Куба, Киргизстан и Южна Африка. Поздравил го е и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

ОЩЕ: Лукашенко подари на Путин трактор за рождения ден (СНИМКА) 

Затова пък от беларуската правозащитна организация "Весна", която подпомага жертви на политически репресии, проведоха акция пред руското посолство в Прага. Те пожелаха на диктатора "дълги години затвор", а освен това оставиха пред вратите на дипломатическата мисия ковчег, в който поставиха кукла с лика на руския лидер.

Мнозина припомниха и че на този ден точно преди 16 години и като своеобразен подарък за един друг рожден ден на Путин бе убита руската журналистка Анна Политковская, която приживе не пестеше критиките си към политиката му.

В Русия - младежки и детски организации рецитираха пожелания

Същевременно вътре в самата Русия под строй и с приповдигнат тон официални лица и различни организации отправиха задължителните поздравления по случай височайшия празник. В Москва и Санкт Петербург се проведоха младежки флашмобове в чест на рожденика. Участниците в тях се събраха в парк Горки в центъра на руската столица и на Дворцовия площад в Санкт Петербург с многобройни знамена и червени чадъри. Те скандираха „Честит рожден ден!“, размахвайки плакати с надписи „Русия“, „Донбас“, „Чест“, „Сила“ и подобни, а накрая изписаха с телата си „Путин е моят президент“.

Също така Путин бе поздравен от младежката организация „Млада гвардия“, която е част от партията на Путин „Единна Русия“, както и от детската организация "Дъга" и доброволческото ученическо движение "Лига на добротата", които издекламираха: „Владимир Путин е загадка. Владимир Путин е единствен. Владимир Путин е блюстител на реда.“ Това съобщи рускоезичната версия на BBC в канала си в Telegram.

А ето така пък неизвестни лица от руското село Зубово в Подмосковието поздравиха своя президент. Край табелата на селото те оставиха изображение на Путин с надпис "Гори в Ада".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа