Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия блокира сайта на фондация "Свободна Бурятия", разкрила, че 500 буряти са отказали да воюват в Украйна

14 юли 2022, 12:32 часа • 3532 прочитания

Федералната служба на Русия за надзор на съобщенията и масовите комуникации "Роскомнадзор" блокира по искане на Генералната прокуратура уебсайта на Фондация "Свободна Бурятия" на територията на Русия. Това съобщи проектът Роскомсвобода, който следи блокирането на информационните ресурси.

Фондация „Свободна Бурятия“ помага на войниците да прекратят договорите си и да се завърнат у дома от войната. Ден преди да бъде блокиран сайтът, от ръководството на фондацията съобщиха, че около 500 войници от Бурятия са разтрогнали договорите си с руската армия и са отказали да участват във войната в Украйна. С помощта на фонда 150 души вече са се върнали у дома. Преди обаче да се стигне до прекратяването на договорите им, те са били държани няколко дни в затворена зона със заплахата, че срещу тях ще бъдат образувани наказателни дела.

Сега вече сайтът на фондацията е недостъпен дори с VPN, въпреки че копие от него е останало в кеша на Google (последно запазено на 13 юли 2022 г.) и в Интернет архива (последно копие на 12 юли тази година). 

От началото на войната в Украйна над 5400 уебсайта са били блокирани по искане на Генералната прокуратура. В този списък се включват както сайтове на независими медии, правозащитни организации, политически партии, общественици, така и ресурси, които не са свързани с политиката, като например сайтът на женското издание Clutch или дори шахматният сайт chess.com.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес