Русия пак увърта и продължава да създава опасност за ядрен инцидент с АЕЦ Запорожие

2719
Русия пак увърта и продължава да създава опасност за ядрен инцидент с АЕЦ Запорожие
Снимка: БГНЕС

Засега няма разбирателство за създаване на демилитаризирана зона при най-голямата европейска АЕЦ – Запорожие. Това стана ясно след визитата в Русия на директора на МААЕ Рафаел Гроси.

Централата беше овладяна от нахлулите в Украйна руски войски и оттогава е постоянен проблем предвид факта, че руснаците я използват като военна позиция, разполагат оръжия там и стрелят по украински позиции, използвайки АЕЦ-а за щит. Многократно централата беше изключвана, имаше и директни попадения по обекти в нея – затова и МААЕ иска възможно най-бързо това да престане, за да не се случи в крайна сметка апокалиптичен ядрен инцидент.

От руска страна обаче (Росатом) има кратко изявление за срещата – говорим и ще продължим да говорим на база разбирането да постигнем приемливо споразумение за всички. Това подсказва, че Москва протака и гони цел международно признание на руската власт в АЕЦ Запорожие.

Междувременно, руският президент Владимир Путин продължава да се държи много показателно по отношение на Украйна – той не говори по никакъв начин за украинския си колега Володимир Зеленски, а разглежда Украйна само и единствено като сфера на Запада и сочи Запада за виновен за "разделянето на СССР" като така де факто не признава правото на независимост на Украйна от Руската федерация. Това демонстрира явно, че Путин няма никакво намерение да търси устойчив и справедлив мир в Украйна – вместо това той търси начин да накара САЩ и НАТО да преговарят директно за съдбата на Украйна с него, заключва американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си доклад за войната.

Тръстът обръща внимание и на данните, че Северна Корея е продавала оръжия на ЧВК Вагнер. Според американските експерти, това е явен знак, че създателят на вагнеровците Евгений Пригожин работи да направи частната армия независима от руското военно министерство бойна единица, да постигне оперативен успех в Донецка област и да реализира политическите си амбиции.

Военните действия в Украйна

Сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия не се различава особено от съобщенията от няколко седмици насам. За втори пореден ден село Яковлевка е посочено като позиция, където украинците са спечелели битка – а там руснаците се кълнат, че са овладели ситуацията. Яковлевка е важна за защитата на град Соледар – има обаче геолокализирани кадри как украинците обстрелват руски позиции на югоизток от Соледар, т.е. руснаците далеч не са напреднали така, както твърдят.

Прави впечатление и за съобщения за отблъснати руски атаки в Харковска област, което означава, че наблюденията, че руснаците опитват да организират офанзива към освободения през септември Купянск, за да отклонят допълнителни украински сили за отбрана и да се отслаби украинския натиск по линията Сватово – Кремена в Луганска област са точни.

От руска страна, също за пореден ден руското военно министерство не говори в конкретика за развитието на нещата по позиции. Руският телеграм канал "Рибар" е по-конкретен, но информацията му противоречи на украинската и звучи явно в полза на режима на Путин. Например – че ЧВК Вагнер настъпвала по улица "Фьодор Максименко" в Бахмут, след като е пределно ясно, че това е само част от околовръстното шосе на Бахмут от юг (КАРТА). Осъденият на първа инстанция в Хага за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин (Стрелков) обаче твърди, че вагнеровците са отблъснати от украинците и са върнати "обратно към сметищата" на града. В подкрепа на тези думи говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати заяви, че е имало моментни незначителни пробиви (т.е. такива, които не са от решаващо значение) от руски щурмови групи в покрайнините на Бахмут, но те са били бързо овладени. А "Рибар" за пореден ден признава и, че в Маринка (т.е. направлението към Авдеевка) не се случва нищо – позиционен бой, макар че Гиркин вижда "вял опит за атака".

Руски доброволец: С такова ниво на военна некомпетентност нямаме шанс при зимна украинска атака

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа