С колко танка разполага Русия в действителност?

35957
С колко танка разполага Русия в действителност?
Снимка: Getty Images

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна вече влиза в историята като най-голямото "танково клане" в Европа от Втората световна война насам. Безразсъдният и неуспешен блицкриг на Кремъл срещу Киев доведе до загубата на над 1000 танка - само в рамките на няколко седмици след 24 февруари, пише Kyiv Independent.

До април много от бойните полета в Северна Украйна се превърнаха в танкови гробища с десетки опожарени машини, разрушени от украинските противотанкови отряди. Това е тежък удар за офанзивата на Русия, дори и предвид голямата ѝ армия. Противно на пропагандата, прословутите големи запаси от съветски танкове на Русия представляват малко повече от купчина скрап, негоден за използване в битка, смята авторът Иля Пономаренко.

Въпреки това не можем да очакваме скоро Русия да изчерпи танковете си. Дори и при тежките загуби Москва все още разполага с достатъчно машини, за да продължи да води войната си с години. За Украйна това е още една причина да направи всичко възможно, за да избегне продължителна, многогодишна война, за която Кремъл разполага с много ресурси.

Войната на Русия срещу Украйна показа, че всички спекулации за края на ерата на танковете са били малко преждевременни. Основните бойни танкове продължават да изпълняват типичната си роля - да подкрепят пехотата, да застават начело на атаките и да правят пробиви, а механизираната пехота да ги следва.

Водени от необходимостта, украинските военни разшириха ролята на танковете в бойните действия. Поради липсата на полева артилерия много украински екипажи действат с индиректен огън по цели извън зоната на видимост на танка, в стил гаубица. В същото време руските сили все още разчитат на танковете като основно средство за концентрирана огнева поддръжка.

Словакия отрича, че ще прати 30 танка Т-72 на Украйна в сделка с Германия

Словакия ще изпрати на Украйна 30 съветски танка Т-72, а Германия ще компенсира Братислава с 15 танка Leopard 2 още тази година, пише н...

Повсеместното разпространение на сравнително евтини и удобни противотанкови оръжия, като например легендарните вече NLAW, предоставени на Украйна от Обединеното кралство и използвани от високомобилни украински части за засади на руски конвои, обаче драматично оспори решаващата роля на танка. В средата на юни председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили заяви, че международната общност е предоставила на Украйна 97 000 различни противотанкови оръжия. Според Мили това са "повече противотанкови системи, отколкото са танковете в света".

Значителните инвестиции на Запада в украинските способности за борба доведоха до грандиозен провал на плановете на Русия за бързо сваляне на Украйна. В началото на пълномащабната си инвазия през февруари Русия разполагаше с около 3330 оперативни танка (2840 в сухопътните войски, 330 в морската пехота и 160 във въздушно-десантните сили), според базата данни Military Balance 2021.

Базата данни включва всички типове танкове, които понастоящем се използват от руската армия, а именно Т-72, Т-80 и Т-90, както и техните модификации.

Според Oryx - онлайн разследващ проект, документиращ загубите на оборудване във войната на Русия в Украйна - към 1 септември Москва е загубила най-малко 994 танка.

Според оценки на Conflict Intelligence Team, независим руски онлайн наблюдател на въоръжените конфликти, базата данни Oryx обхваща близо 70% от общото количество оборудване, загубено в боевете от двете страни, тъй като включва само напълно потвърдени загуби. Отбелязва се, че не всяко пленено или унищожено превозно средство е документирано и отчетено в статистиката.

Северна Македония ще изпрати съветски танкове на Украйна

Министерството на отбраната на Северна Македония потвърди, че ще изпрати танкове Т-72 на Украйна. Страната се стреми да модернизира соб...

Въз основа на тези оценки Русия е загубила близо 1300 танка - впечатляващите 40% от общия ѝ оперативен танков парк.

Цифрата съвпада с тази, съобщена от CNN през май, позовавайки се на неназован високопоставен служител на отбраната на САЩ, който тогава каза, че Русия е загубила "близо 1000 танка" в Украйна.

Официалните данни, предоставени от украинските военни, са с по-завишени цифри. Към 1 септември, шест месеца след началото на пълномащабната война с Русия, Киев съобщава, че е извадил от строя 1 997 руски танка, което е почти 60% от оперативния танков парк на Русия.

От друга страна, Oryx посочва, че украинската армия е загубила 244 танка, 125 от които са били унищожени по време на сражения, а останалите са били изоставени или завзети от руските сили.

Ако се приложи правилото на Conflict Intelligence Team за 70%, Украйна вероятно е загубила над 300 от близо 800-те танка, с които е разполагала преди 24 февруари. Но Киев има и танкове, придобити наскоро от чужбина, най-вече от Полша, или пленени от Русия.

Хитрата тактика на Украйна - макети на HIMARS примамват руските ракети

Украинската армия е измислила хитра стратегия, с която да подмами руснаците да изстрелват напразно скъпите си крилати ракети с голям об...

Дори грубата оценка, предоставена от данните на Oryx, показва, че Москва е понесла тежък удар по отношение на технологичното качество на танковия си парк. Русия е изгубила минимум 220 по-стари танка Т-72Б и около 270 от модифицираните през 2010 г. работни версии на Т-72Б3/М. Сред "загиналите" танкове са и поне 35 Т-80БВМ и над 20 Т-90А/М, които украинските експерти смятат за най-модерните и устойчиви руски типове танкове.

Оценката на общите руски загуби от 1300 машини в Украйна съответства приблизително на 14 пълноценни бронирани бригади или 42 батальонни тактически групи. Това се равнява на повече танкови паркове от тези на Великобритания, Франция, Германия и Италия, взети заедно.

Въпреки това Москва все още разполага с около 2000 готови за военни действия танкове, както и с огромно количество на склад. Според базата данни Military Balance 2021 - руските складове разполагат с около 10 200 танка, включително различни Т-72, 3000 Т-80 и 200 Т-90.

В публикацията на базата данни от 2016 г. се посочва също, че Русия разполага с приблизително 2800 наследени от Студената война Т-55 (първият тип танк, който през 50-те години на ХХ в. разполага със система за защита от ядрени оръжия) в складовете, както и 2500 Т-62 и 2000 Т-64. Това означава, че Русия може да разполага с около 17 300 танка, произведени от края на 50-те години на ХХ в. досега.

Вероятно ги има - на хартия. В действителност никой, вероятно дори и Русия, не знае точно колко от тези приблизително хиляди могат да бъдат приведени отново в експлоатация.

Дава ли тайно САЩ по-мощни оръжия на Украйна?

От известно време насам циркулират слухове, че САЩ са предоставили още повече оръжия на Украйна, които не са публично оповестени от адм...

Единственият начин да се потвърди това, е да се преброят танковете, които се намират в руските бази. Анализ на сателитни снимки от Google Maps на 19 руски военни склада, разположени главно на изток от Урал, направен от Украинския военен център, показва, че 2299 танка изглеждат неизползваеми. Съхранявани на открито в продължение на десетилетия, те са на практика купчини ръждясал метален скрап.

Смята се, че още 1304 машини са в съмнително състояние.

Други 2075, изглежда, могат да бъдат възстановени, въпреки че някои от тях вероятно ще трябва да бъдат откарани в танкови заводи.

Приблизително 886 танка са ефективно съхранени и вероятно ще бъдат приведени в пълна експлоатация.

Много руски бази разполагат и с хангари, в които може да се съхраняват до около 1330 танка - в неизвестни условия и количества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com