Шойгу призна, че руската армия забавя темпото в Украйна

6460
Шойгу призна, че руската армия забавя темпото в Украйна
Снимка: Getty images

Руската армия забавя темпа си на настъпление в Украйна. Това призна руският военен министър Сергей Шойгу, като изявлението му е цитирано в канала на руското военно министерство в Телеграм.

Обяснението на Шойгу защо – стремеж да се намалят цивилните жертви. То звучи повече от нелепо предвид и случилото се снощи – пореден руски удар по цивилен обект, в случая жп гара и влак на нея и засега жертвите там са 22, но е възможно да се увеличат. Но от 16 юли насам, когато руснаците установиха пълен контрол над Северодонецк и Лисичанск и Кремъл обяви "оперативна пауза", руската армия е успяла да завземе около 450 кв. километра територия т.е. горе-долу земя с размера на Андора. Към 21 март руснаците успяха да завладеят най-много украинска територия в хода на войната досега, но оттогава са загубили около 45 000 кв. километра територия – украинците са си я върнали. Това е територия, по-голяма отколкото е територията на Дания, коментира в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Военните действия в Украйна

Според сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия отново няма някакви значими промени на фронта. Бахмут и Авдеевка остават основни цели на руската офанзива, но там няма видим голям руски напредък. Вчера нямаше потвърдена пехотна атака срещу Северск от руска страна, само обстрели, включително въздушен удар. Боеве текат и при Соледар, приблизително на 10 километра североизточно от Бахмут. Що се отнася до Авдеевка, основната цел на руснаците е да овладеят западните покрайнини на град Донецк – Писки, Невелско, Победа. Продължават и руските опити да отрежат логистичните линии на украинската армия между Маринка и Вухледар.

В Херсонска област няма съобщение за каквито и да е нови руски териториални завоевания. Продължават руските въздушни удари по позиции, които са важни за моста на украинската армия през река Ингулец. Обстрелът на руснаците срещу Запорожието, Николаев, Кривой Рог и Днепропетровск не стихва.

Украинската армия обаче също не бездейства – отново е ударен мостът през Днепър при Нова Каховка. Това е един от малкото мостове, през които руската армия може да превозва тежка военна техника. Украинските сили са нанесли и въздушни удари по руски оръжейни депа в три точки на границата на Херсонска област. Ударен е и руски оръжеен склад при Токмак, на 50 километра североизточно от Мелитопол.

Освен това, украинските партизани взривиха и убиха назначения от руснаците кмет на Михайливка, Запорожка област Иван Сушко. Това е пореден знак към Кремъл, че анексирането на Южна Украйна няма да може да бъде осъществено. Но говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди, че до края на седмицата Русия може да обяви официално провеждане на референдуми в окупираните от армията ѝ украински територии.

Руската държавна информационна агенция "Интерфакс" съобщава за двама арестувани служители на АЕЦ "Запорожие", защото предавали информация къде руснаците разполагат оръжейна техника в централата. Съобщението е показателно предвид казаното от руския представител в ООН Василий Небензя как нямало тежка военна техника на територията на ядрената централа, която се контролира от руснаците. Британското разузнаване също показа сателитни снимки как това не е вярно.

В Харков продължават руските обстрели и те са предимно насочени към индустриалната зона на втория по големина украински град. Руснаците обстрелват и по-малки населени места около самия град.

ОЩЕ: Русия де факто си призна как краде украински деца. На фронта в Украйна равновесието остава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа