Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

23 април 2024, 13:25 часа • 7150 прочитания

От 23 април консулствата на Украйна в чужбина спират да предоставят почти всякакви услуги на украинските мъже във военна възраст. Това е резултат от влизането в сила на новия закон за мобилизацията, който бе подписан от президента Володимир Зеленски, като действието на тази разпоредба ще важи до получаването на официални разяснения по прилагането на закона. 

Единствената услуга, която за момента остава достъпна за украинските мъже зад граница, е да получат удостоверения, с които да се завърнат в Украйна.

Ситуацията бе коментирана от външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който написа в социалната мрежа Х:

"Човек във военна възраст отива в чужбина, с което показва на страната си, че нейното оцеляване не го вълнува, а след това идва и иска да получава услуги от тази държава. Не става така. В страната ни има война. Престоят в чужбина не освобождава гражданите от задълженията им към тяхната родина." Затова, пояснява първият дипломат на Украйна, с прекратяването на услугите на консулствата ще бъде възстановено равнопоставеното и справедливо отношение към всички украински мъже - тези, които са останали в страната си, и тези, които са предпочели да заминат извън граница.

Още: Лош ден за Путин: За какво ще бъдат разпределени 61 млрд. долара в Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес