Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лош ден за Путин: За какво ще бъдат разпределени 61 млрд. долара в Украйна

20 април 2024, 23:27 часа • 11391 прочитания

"Лош ден за Путин. Лош ден за всички, които се осмелиха да повярват, че Америка може да се поколебае, когато трябва да защити този и това, което подкрепя." Така коментира външният министър на Украйна Дмитро Кулеба новината, че Камарата на представителите на Конгреса в САЩ най-после гласува "за" отпускане на новия пакет военна и финансова помощ за Украйна на стойност 60,8 млрд. долара.

Как ще бъдат разпределени парите в Украйна

Украинският премиер Денис Шмигал отбеляза, че от тези близо 61 милиарда долара 49,9 милиарда са предвидени за разходи за отбрана, 7,8 милиарда за подкрепа на бюджета, 1,57 милиарда ще отидат за икономическа помощ, а други 400 милиона долара ще бъдат разпределени за разминиране и защита на границите.

Още: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО)

Така Киев ще може да покрие част от бюджетните си разходи и да насочи средства за възстановяване на критичната инфраструктура. 

Освен това Шмигал добави, че украинските въоръжени сили ще получат повече далекобойни оръжия и противовъздушна отбрана. 

В същото време лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър коментира, че на 23 април Сенатът ще гласува всички законопроекти, включително този, включващ помощта за Украйна. И ако бъде приет, което най-вероятно ще стане, помощта може да бъде отправена в Украйна още в края на следващата седмица.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес