Турция бе официално предупредена от ЕС и НАТО да не ескалира напрежението

3784
Турция бе официално предупредена от ЕС и НАТО да не ескалира напрежението
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз и НАТО предупредиха Турция да се въздържа от допълнителни действия, които биха могли да доведат до ескалиране на напрежението между нея и други държави от Европа.

Коментарите идват във връзка с разрастващия се конфликт между Анкара и Амстердам, след като през уикенда холандските власти не позволиха провеждането на мероприятия с двама турски министри.

Холандия издаде предупреждение за свои граждани в Турция

Холандските власти издадоха ново предупреждение за пътуващите свои граждани в Турция на фона на разрастващия се дипломатически скандал ...

„Европейският съюз призовава Турция да се въздържа от прекалени изказвания и действия, които рискуват по-нататъшно изостряне на ситуацията“, заявиха в съвместно изявление върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, отбелязва AFP.

В отделно изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова Анкара и нейните съюзници в Алианса да деескалират напрежението.

„Окуражавам всички съюзници да покажат взаимно уважение, да бъдат спокойни и да имат премерен подход, за да допринесат за деескалирането на напрежението“, каза Столтенберг по време на пресконференция, посочва ТАСС.

В същото време позиция за сдържаност изразиха и властите в Русия. Кремъл се обърна към Хага и призова за конструктивна деескалация на напрежението, което възникна между двете страни. „Ние не смятаме, че тук няма необходимост от каквито и да е било посредници“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Политици от Египет, Ирак, Мавритания и Тунис осъдиха Нидерландия за блокираните турски министри

Политици от Египет, Ирак, Мавритания и Тунис се присъединиха към международното осъждане на Нидерландия, след като последната не позвол...

Междуременно холандските власти издадоха ново предупреждение за пътуващите свои граждани в Турция на фона на разрастващия се дипломатически скандал между Амстердам и Анкара. „От 11 март 2017 г. има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Бъдете нащрек на територията на цяла Турция и избягвайте събирания и оживени места“, се казва в съобщение от външното министерство.

От там съветват всички, на които им предстои пътуване до Турция, предварително да се регистрират във ведомството. „На територията на цялата страна има риск от терористични атаки“, се казва в предупреждението, наблягайки се основно на местата около границите със Сирия и Ирак.

Припомняме, че в събота се състоя протест пред сградата на холандското посолство в Истанбул срещу забраната на холандското правителство турския министър на семейното планиране Фатма Бетул Саян Кая да посети мероприятие в Ротердам. По-късно тя беше принудена да напусне страната. В същото време властите не разрешиха и на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне на холандска територия.

Действията на Амстердам предизвикаха протести в Ротердам, където стотици хора излязоха по улиците, развявайки турски знамена. Демонстрацията беше разпръсната от полиция с кучета, коне и водни оръдия, писа по-рано БГНЕС.

Франция разреши митинг за турския референдум, Льо Пен недоволства

Лидерът на френската партия "Национален фронт" и кандидат за президент на Франция Марин Льо Пен се обяви срещу речи на турски политици ...

Конфликтът идва в навечерието на парламентарните избори в Холандия на 15 март, която вече е поляризирана заради дебата около имиграцията и интеграцията на чужденци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com