Училищата в Унгария останаха полупразни заради протест

3398
Училищата в Унгария останаха полупразни заради протест
Снимка: БГНЕС

Училищата в цяла Унгария са полупразни в понеделник, след като родителите са задържали децата си у дома в резултат на бунт срещу реформите на дясното правителството на Виктор Орбан.

Повече от 34,000 души са се записали в подкрепа на протеста организиран във Facebook страницата "Аз няма да ходя на училище", организиран от 36-годишната майка Кристина Пушкаш.

"Това е начин за привличане на вниманието към факта, че през последните години системата на образованието се влошава . Необходими са промени" заявява жената от южния град Сегед пред АФП, цитирана от БГНЕС.

Протестът идва две седмици, след като хиляди демонстрираха в Будапеща, призовавайки правителството да промени своите реформи.

Виктор Орбан е отстъпил много правомощия на държавната агенция, която въвежда новата учебна програма. Учителите отдавна протестират срещу промените, които се провеждат без тяхното съгласие. Новите програми ги принуждават да отделят твърде много време за административни задачи. Стига и до парадокса да няма основни консумативи като химикалки и хартия.

Междувременно,няколко институции като музея на Микса Рот в Будапеща са се отказали от входните си такси и са организирали целодневни занимални за деца , които пропускат училище.

По-рано този месец началникът на премиерския кабинет Янош Лазар предупреди учителите да не използват децата за "изнудване" на правителството и ги призова да присъстват на преговорите, а не да протестират.

Синдикатът на учителите обаче, заяви че организира нов протест на 15-ти март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа