Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един от съоснователите на OpenAI напуска компанията

15 май 2024, 12:03 часа • 1790 прочитания

Съоснователят и главен учен на OpenAI Иля Суцкевер напуска стартъп, предава Reuters.

„Без OpenAI нямаше да бъде това, което е“, написа изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман в съобщение до компанията, което OpenAI публикува в своя блог.

Подкрепен от Microsoft стартъп стои зад популярния чатбот ChatGPT, който даде началото на бум сферата на изкуствения интелект и предизвка надпревара между най-големите технологични компании в света за господство в нововъзникващото технология за генеративен изкуствен интелект.

ОЩЕ: Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Якуб Пачоцки ще бъде новият главен учен на компанията, обяви тя в своя блог.

Пачоцки преди това е служил като директор на изследванията на OpenAI и е ръководил разработването на GPT-4 и OpenAI Five.

Снимка: iStock

„След почти десетилетие взех решение да напусна OpenAI“, написа Суцкевер в публикация на X.

Той заяви, че работи върху нов проект, „който е много лично значим за мен, за като добави, че своевременно ще сподели подробности за него“.

Суцкевер изигра ключова роля в драматичното освобождаване и повторно наемане на Алтман през ноември 2023 г. По това време Суцкевер беше в борда на OpenAI и помогна за организирането на уволнението на Алтман.

ОЩЕ: "Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Дни по-късно той обърна курса, като подписа писмо на служител, изискващо връщането на Алтман и изразявайки съжаление за неговото „участие в действията на борда“.

След като Алтман се завърна, Суцкевер беше отстранен от борда и позицията му в компанията остана неясна.

Снимка: iStock

Напускането на Суцкевер идва ден след като компанията съобщи на събитие, че ще пусне нов AI модел, наречен GPT-4o, способен на реалистичен гласов разговор и взаимодействие между текстове и изображения.

ОЩЕ: OpenAI пусна най-новия безплатен модел GPT-4o

Малко след дебюта в края на 2022 г. ChatGPT се превърна в приложението, най-бързо достигнало 100 млн. активни месечни потребители. Световният трафик към уебсайта на ChatGPT обаче се движеше като влакче в увеселителен парк през последната година и едва сега се връща към пика си от май 2023 г., според аналитичната фирма Similarweb.

Суцкевер отдавна е виден изследовател в областта на AI. Преди да основе OpenAI, е работил като изследовател в Google Brain и е бил постдокторантски изследовател в Станфорд, според уебсайта му. Започва кариерата си, работейки с Джефри Хинтън, един от така наречените „кръстници на AI“.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес