Украйна и Русия се разбраха да спрат военните действия в Донбас, но реално нищо повече

2562
Украйна и Русия се разбраха да спрат военните действия в Донбас, но реално нищо повече
Снимка: Getty Images/Guliver

На срещата на лидерите от Нормандската четворка в Париж беше договорено, че трябва да влезе в сила пълно спиране на огъня в Източна Украйна, предаде БГНЕС, позовавайки се на BBC. Няма обаче договорка за дата за избори в Донбас.

С посредничеството на Франция и Германия, президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски за първи път се срещнаха лично и преговаряха за кризата в Донбас.

ЕС ще удължи санкциите срещу Русия

Лидерите на ЕС ще подновят икономическите санкции срещу Русия, когато се срещнат за среща на върха тази седмица, заяви германският външ...

"Двете страни се съгласяват на пълно спиране на огъня без изключения, преди края на 2019 година" пише във финалното комюнике от срещата в Париж. Договорени са още три зони, в които украинските войски и проруските сепаратисти да отстъпят от фронта, както това беше направено по-рано от Украйна при градовете Петровское, Золотое Станция Луганская. Изтеглянето на войниците и бойната техника "трябва да е завършено преди края на март 2020 година", пише в комюникето, цитирано от АФП.

Друга договореност, постигната между Владимир Путин и Владимир Зеленски, беше за нова размяна на пленници. Такава размяна през септември беше един от факторите, които върнаха Русия и Украйна на масата за преговори. Новата размяна трябва да е факт преди да е изтекла 2019 година, казаха Путин и Зеленски.

На срещата в Париж не се очакваше пробив в отношенията между Русия и Украйна. Двете държави остават много далеч в позициите си как да се реши кризата в Донбас.

Владимир Зеленски изтъкна след разговорът с Путин, че Киев и Москва остават на крайно различни позиции по отношение на това кога и как да се предаде контрола на границата между Донбас и Русия обратно на Украйна. Зеленски отхвърли и идеята на Путин за особен статут на Донецка и Луганска област и каза, че Украйна не може да се превръща във федерална държава.

Нормандската среща – тест за Макрон

Френският президент Еманюел Макрон следващата седмица ще бъде изправен пред първия голям тест на политиката си за пряко обвързване с Ру...

Всъщност Путин поиска промяна в конституцията на Украйна, като една от стъпките за решаването на кризата в Донбас. На пресконференция след срещата на Нормандската четворка руският президент каза, че основния закон на Украйна трябва да се промени така, че да бъде даден специален статут на Донбас. Освен това руският президент поиска да бъдат отворени повече пропускателни пунктове във фронтовата линия, за да могат по-лесно да се пътува между контролираните от Украйна и сепаратистите територии в Донбас. Друг важен въпрос за постигането на мир била амнистията за хора, участвали на страната на бунтовниците в конфликта.

Украинският президент обаче настоява, че Украйна трябва да има пълен контрол над своите източни провинции и не може да прави компромиси за която и да е територия.

"Имаме много, много работа за вършене, но се отбелязва движение. Набираме инерция", каза Ангела Меркел след преговорите. "Моето усещане е, че имаше добра воля в участниците в срещата да се намери решение на сериозните проблеми", допълни германският канцлер.

Такова беше и мнението на домакина на срещата Еманюел Макрон. Френският президент каза: "Фактът, че сме тук, рамо до рамо, сам по себе си е важен резултат. Постигнахме рестарт на преговорите, което не беше направено в продължение на няколко години. Това е постижение." Макрон обяви, че следващата среща на Нормандската четворка ще е след 4 месеца.

Жената на Порошенко получи яйце в лицето на митинг за Източна Украйна (ВИДЕО)

Съпругата на бившия президент на Украйна Петро Порошенко беше улучена с яйце по време на организиран от него митинг заради предстоящата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа