Украйна напредва в Запорожието, отново напрежение между Кремъл и ЧВК "Вагнер" (ВИДЕО)

9923
Украйна напредва в Запорожието, отново напрежение между Кремъл и ЧВК "Вагнер" (ВИДЕО)
Снимка: iStock

През изминалото денонощие украинските сили са напреднали в Запорожка област, както и близо до Бахмут. Геолокализирани  кадри показват, че те са постигнали ограничени успехи на юг от Работино в Запорожието, предава ISW. От украинския генерален щаб потвърдиха информацията.

В социалните мрежи се появиха кадри от случващото се в Клещеевка. Там украинските сили вече са установили контрол над центъра, но все още има отделни позиции, които се държат от руснаците. На видео в Twitter се вижда как 80-та украинска бригада удря струпване на руски сили, които се опитват да се промъкнат в Клещеевка през нощта.

Руските сили извършиха серия от удари с дронове Shahed-131/136, насочени към Сумска и Одеска области в нощта на 12 срещу 13 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е унищожила 34 от 45 Shahed-а, които са насочени главно към пристанищната инфраструктура в Измаил и Рени, Одеска област. Ръководителят на администрацията на Одеска област Олег Кипер съобщи, че ударите с дрон са повредили пристанището и гражданската инфраструктура в Измаилски район. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли безпилотните самолети от окупирания нос Чауда в Крим, Приморско-Ахтарск в Краснодарския край и Курска област. Вчера стана ясно, че отломки от дроновете са открити и на румънска територия, а обстрелът е принудил жители от пограничните райони да се укрият в изградените за целта убежища.

Още: Експерт: Путин провежда разузнаване в Полша и Румъния преди да започне война с НАТО

Същевременно украинските удари с дронове и ракети по цели в Крим предизвикаха огромно недоволство сред руските военни блогъри и журналисти. Известният пропагандист на Кремъл Владимир Соловьов изрази дълбок гняв от атаките и призова за ответни удари по западните съоръжения, които са произвели предполагаемите ракети, които Украйна е използвала срещу пристанището в Севастопол. Рано тази сутрин украински дронове атакуваха и военни обекти край Евпатория в окупирания Крим.  

Трябва обаче да се отбележи, че призивът на Соловьов за ескалация със Запада е шаблонна реторика за неговата вътрешна аудитория, но не отразява никаква действителна позиция на Кремъл по въпроса. Освен това руски блогъри изразиха опасения, че тези атаки предвещават засилване на кампанията за обстрел на окупирания Крим.

Още: Украйна атакува с ракети в Крим, гoри завод и са ударени руски кораби (ВИДЕА и СНИМКИ)

По-рано украинското главно разузнавателно управление публикува кадри, показващи как заедно с украински партизани нанасят удари с дрон срещу руска окупационна паспортна служба в окупирания Енергодар, Запорожка област, на 12 септември. Разузнаването съобщи, че ударът на дрона е причинил пожар в службата за паспортизация и че освен това са ударили и руска радиокомуникационна позиция в Енергодар.

Ново напрежение между Москва и ЧВК "Вагнер"

Руското военно министерство временно е прекъснало ротацията на силите на "Вагнер" в Сирия, предава ISW. Известен военен блогър, свързан с Кремъл, потвърждава това, като уточнява, че Москва е забранила на силите на "Вагнер" да ротират персонал от Африка през военновъздушната база Хмеймим в Латакия, Сирия. Това е принудило частната групировка да преговаря със сирийското министерство на отбраната за ротация през военновъздушната база Тиас. Блогърът твърди, че руското военно министерство е използвало превозни средства на пистата, за да попречи на самолет на "Вагнер" да кацне и във въздушната база Тиас, а след това е разположило и хеликоптери, заплашвайки да свали самолета на "Вагнер". Според блогъра, ръководството на "Вагнер" в Сирия се е свързало с руския заместник-министър на отбраната генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров, който в крайна сметка е позволил на самолета да кацне.

Този нов конфликт между официална Москва и "Вагнер" в Сирия предполага, че елементи от групировката може все още да имат единно ръководство и че военното министерство има дълбоки опасения относно възможностите да контролира сирийския контингент на "Вагнер". Способността на "Вагнер" да преговаря с висши служители на руското и сирийското правителство показва, че групировката вероятно запазва достатъчен контрол и независимост, които й позволяват да взима собствени решения. Решението на руското МО да откаже на "Вагнер" използването на военновъздушната база Хмеймим и да наруши ротацията на силите показва, че Кремъл вероятно е загрижен от неподчинението на "Вагнер" спрямо руските военни в Сирия.  Министерството на отбраната вероятно се притеснява от това, че сирийският контингент на "Вагнер" е по-лоялен към Пригожин, отколкото останалите части на частната армия.

Увеличила ли е Русия производството на оръжия?

Доклади от западни и руски независими източници показват, че Русия е заобиколила някои западни санкции, за да увеличи производството на оръжия, но все още се опитва да захранва армията с темповете, нужни за водене на войната в Украйна. New York Times цитира американски, европейски и украински официални лица, които заявяват, че Русия е увеличила производството на ракети и оръжия над предвоенните производствени нива въпреки санкциите на Запада. Съобщава се, че служителите са заявили, че руската отбранителна индустриална база е започнала да увеличава производството си в края на 2022 г. и сега може да произвежда до 200 танка годишно, удвоявайки предвоенното си производство от 100 танка годишно. Длъжностните лица също така са заявили, че Русия е намалила разходите за производство на артилерийски боеприпаси, като това се е случило за сметка на безопасността и качеството. 

Още: Взрив след взрив в Крим, а Русия говори как сваля дронове (ВИДЕО)

Украинското разузнаване обаче категорично отрече данните на New York Times за натрупването на ракети от страна на Русия. "Руската федерация дори не може да се доближи до връщане на предвоенното ниво на запасите от ракети", каза говорителят на ГУР Юсов. ОЩЕ: Украинското разузнаване опроверга западните медии, че Русия е увеличила производството на ракети 

От своя страна руското независимо издание "Новая газета" съобщава, че най-малко 419 руски предприятия не са изпълнили параметрите на руската държавна отбранителна поръчка, което е довело до над 400 наказателни дела от началото на пълномащабното нахлуване, включително 79 случая за дейност в кораборемонтния център "Звездочка", 39 случая в Конструкторското бюро по приборостроене, 34 случая в Ракетно-космическия център „Прогрес“, 22 случая в съоръжението на "Севмаш" и 20 случая в Уралвагонзавод. "Новая газета" също съобщи, че броят на свободните работни места в руските предприятия във военната промишленост се е увеличил с 48% от септември 2022 г.

Нова мобилизация или демобилизация?

И въпреки че все по-често се говори за нова мобилизация, някои руски висши представители все повече търсят условия за демобилизация и други мерки в подкрепа на руския военен персонал, мобилизиран по време на частичната мобилизация през есента на миналата година, предава ISW. Заместник-ръководителят на Републиканския съвет на Татарстан Едуард Шарафиев заяви на 13 септември, че е внесъл предварително предложение в Съвета на законодателите на Руската федерация за изменение на руската заповед за частична мобилизация, за да се определят срокове за демобилизиране на персонала, изпратен на фронта в хода на последното набиране на войници през есента на 2022 г.

Още: Русия е удължила военното си учение в Черно море

Съобщава се, че Съветът на законодателите е изпратил предложената поправка до Комитета по отбрана на Държавната дума за разглеждане. Депутатът от Държавната дума на Русия Максим Иванов заяви на 13 септември, че сегашните механизми за предоставяне на отпуск на мобилизирания персонал са неясни, нерегламентирани и силно зависят от ситуацията на фронтовата линия и решението на командира.

Нови стандарти за набор на руски войници

Руските власти наложиха нови стандарти за набиране на руски военнослужещи, като това вероятно има връзка с предстоящия есенен наборен цикъл. Руският военен министър Сергей Шойгу подписа указ на 13 септември, който възпрепятства руснаците, които иначе са „частично годни“ за военна служба, да служат по мобилизация или по договори по време на периоди на военно положение, мобилизация и военно време. Указът постановява, че руснаци с ХИВ, хепатит B и C, различни активни варианти на туберкулоза, злокачествени ракови заболявания, диабет тип 1, анамнеза за инсулт, зрителни увреждания и други медицински състояния не могат да служат при тези условия.

Още: Над 2000 души са евакуирани от Купянск, обвинения към Русия в използване на запалителни бомби (ВИДЕО)

Военното министерство на Русия публикува указа на 13 септември, който предвижда изплащането на пенсии на руски мобилизирани и договорни служители, които са получили пенсии преди да служат в руската армия и са започнали да служат след началото на войната в Украйна. Документът предвижда министерството да изплаща месечни вноски на тези пенсионери, считано от октомври 2023 г., и да ги компенсира за неполучените плащания, които са спрели да получават след постъпване на военна служба.

Путин измисли празник в четирите окупирани области

Руският президент Владимир Путин внесе поправка в закона за „Дните на военната слава и паметните дати на Русия“ на 12 септември, която установява 30 септември като „Ден на Съединението“ за окупираните Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области. Руските окупационни служители вероятно ще използват празника, за да разширят програмите, насочени към консолидиране на социалния контрол върху окупираните територии в Украйна.

Още: Европарламентът поиска от съда в Хага да издаде заповед за ареста и на Лукашенко

Още: Украйна искаше да потопи руския флот в Крим, аз не исках ескалация: Мъск се оправда за Starlink

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа