Военните не искат да се месят в спасителни мисии в Средиземно море

6148
Военните не искат да се месят в спасителни мисии в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Мисията EUnavfor Med не трябва да е основна сила при операциите по спасяване на изпаднали в беда имигранти в Средиземно море. Това сочи секретен документ, публикуван от Wikileaks.

Според документа присъствието на военни кораби може да навреди на имиджа на Европа и да създаде фалшиви надежди след мигрантите. Освен това, при жертви заради инцидент, популистки движения биха могли да се възползват и да извъртят нещата така, че военните да са виновни за загубата на човешки живот. Отделно има опасения, че EUnavfor Med може да предизвика допълнителна дестабилизация в Либия поради възможни обвинения, че ЕС създава усещане за избор на определена страна в либийската политическа конюнктура, пише EUobserver.

С надуваеми лодки към Европа

Те са отчаяни и решени на всичко, за да стигнат до Европа - бежанците, прокудени от войната и бедността в родните им места. Един от ма...

Операция EUnavfor Med трябва да стартира през юни. Но в документа на военните изрично се казва, че Frontex трябва да е институцията, която организира мисии по спасяване на изпаднали в беда имигранти, а EUnavfor Med да осигурява само подкрепа при поискване от Frontex.

От началото на 2015 година над 1800 нелегални имигранти са се удавили в Средиземно море в опит да достигнат обетованата европейска земя от бреговете на Африка. Според оценки на италианските власти само от Либия има над 200 000 души, които са готови веднага да емигрират и да се опитат да прекосят Средиземно море в търсене на по-добър живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа