Въпреки ситуацията в Украйна: 20 големи испански компании са останали в Русия

2344
Въпреки ситуацията в Украйна: 20 големи испански компании са останали в Русия
Снимка: Getty Images

Около 20 големи испански компании продължават да работят в Русия, съобщава испанското издание El Periódico. Повечето от тях се появяват в страната в началото на 2000-те и не за да намалят себестойността на производството си, а за да навлязат на местния пазар.

Предградие в югоизточната част на Санкт Петербург с претенции за титлата „руски Детройт”, бившата американска автомобилна столица. Така се видя Новосаратовка преди десет години, село на брега на Нева. Сега населението му едва надхвърля 500 души. От друга страна, географското положение му позволява да бъде стратегически анклав на Ленинградска област и да развива различни индустриални комплекси. Тук се намира логистичен център "Уткина заводь", свързан с основните товарни маршрути на страната. Терминалът се управлява от Multinational Logistic Partners, която си сътрудничи с наематели като Hoff, X5 Retail, Total Terminal, както и Antolin, испански производител на автомобилни компоненти, носещ името на своите собственици.

Antolin влезе в Русия през 2011 г., за да придружи клиенти, на които доставя компоненти за тавани и врати на автомобили. По това време губернаторът на Ленинградска област (Валери Сердюков) предостави добри данъчни стимули, особено върху корпоративните печалби и търговските имоти, за да създаде голям център на автомобилната индустрия и да привлече чуждестранни инвестиции. Така Antolin се появи в Русия. Компанията инвестира 14 милиона евро в изграждането на завод в покрайнините на Санкт Петербург и след това дебютира с производството на панели за врати на Hyundai и електрически прозорци за Renault.

Компанията реши да се разшири и през 2014 г. откри втори завод в Нижни Новгород. Според последните налични данни за 2020 г. дейностите в Русия, включващи 149 души, са довели до загуба преди облагане с данъци от 74 414 евро.

Според Yale School of Management Antolin е една от близо 20-те големи испански фирми, които са останали в Русия въпреки ситуацията в Украйна. Дейностите в Русия се извършват по различни начини. „Училището” отбелязва, че седем от тези компании продължават да работят: стоманодобивната компания Acerinox, производител на плувни басейни Fluidra, производителите на храни Borges и Fuertes, минната компания Maxam, която Владимир Зеленски критикува във вторник в Испанския конгрес на депутатите за бизнес с Русия, производителя на керамиката Lladró и самата „Антолин”. Другите две, туристическата компания Amadeus и земеделската кооперация Anecoop, постепенно ограничават дейността си в Русия, докато фирми като Amrest, Cíe, Gestamp, Inditex, Mango, Roca, Tendam и Tous са преустановили работата си, но не са напуснали страна. 

Повечето от тези компании започнаха да се установяват в Русия през 2003 г. Те предприеха тази стъпка въпреки правната несигурност, свързана с чуждестранните инвестиции. Имаше пропуски в законодателството, корупция, наред с други проблеми, имаше риск от незаконно присвояване на имущество. 

Компаниите, особено индустриалните, не дойдоха в Русия, за да изместят производството и да понижат цените, както се случи например в Китай. Целта им беше да навлязат на руския пазар. Размерът на страната допринесе за това, че компаниите се установяват тук с оглед на регионалния пазар. Най-любимите места бяха Москва и Санкт Петербург.

Ето защо някои от тези фабрики все още работят, въпреки заплахата от икономически санкции от САЩ и ЕС. Според самите компании те работят за руския пазар и имат клиенти и договори, които трябва да бъдат изпълнени.

От „Антолин” признават, че производството е спряно в един от заводите, докато другият продължава да изпълнява поръчки. „Ние постоянно следим ситуацията и я анализираме, за да се адаптираме към условията, в които се намират нашите клиенти“, казват представители на фирмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа