За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

11014
За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Войната в Украйна отдавна премина всякакви граници на всичко, което обикновен човек си представя. Две години и отгоре – тя продължава. И за какво?

Война за ценности – не, за пари

Откакто пламъците на войната лумнаха до невиждани висоти заради издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, въпросът с желанието на обикновени хора да стават войници постоянно е на дневен ред. Най-разпространеното схващане за Русия – доброволците силно намаляха, но много руснаци, особено извън Москва и Санкт Петербург, се записват заради парите. Предлаганите заплати в руската армия са ниво, за което много обикновени хора в страната не могат да мечтаят.

Реалността на фронта обаче е далеч отвъд представите. Руски войник-ветеран разказва именно за това – как идващи там новобранци често дори не знаят какво е щурмово оръжие. Ветеранът разказва и за четирима новобранци, като питал единият от тях: "Защо си тук?". Отговорът – за пари. И горчивата реалност: "А, за пари – ами тогава ето ти автомата, ей там е кървавата баня (месомелачката), отивай и заработвай. И ги заработи – превърна се в Груз 200 (руски жаргон за убитите). Защото нямаше опит – не знаеше как да стреля, кога да стреля, кога да заляга. Пари ще печелиш – мислиш, че е лесно. По дяволите, не. Първо трябва да гледаш да не се изпуснеш в гащите, после да мислиш как да изпълниш бойната си задача – защото стрелят отвсякъде": От "за Родината" до "ама защо сме пушечно месо": Руската армия в Украйна (ВИДЕО)

"Тук е война – и не Втората световна война, където просто убиваш германци – не, това е модерна война. Война с дронове – всякакви, които те виждат постоянно и коригират огъня на артилерията, за да те уцели. А на много смелите мога само да кажа – сбъркали сте адреса. Героизмът ви ще се изпари щом влезете в бой за пръв път. Не е просто страшно – ужасно, ужасно страшно е. Може и някои от вас да станат герои, но първо да си сложат памперси. Героизмът и патриотизмът са само в началото – патриотизмът се изпарява, когато осъзнаеш, че ти се живее. Добре дошли в Ада, мили наши другари. Преди да вземете лошо решение – за пари, помислете 100 пъти дали си заслужава. Или ви е писнало от живота, или сте глупаци (да отидете на война). Пари можеш да спечелиш в живота – може би не много, но достатъчно, за да живееш", подчертава ветеранът, за когото най-страшното е да попаднеш в плен.

Според информация на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР), над 18 000 руски военни са напуснали служба от формированията на Южния военен окръг на Руската федерация. 12 000 от тях са били пряко ангажирани в боевете в Украйна.

ОЩЕ: С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Защити Родината: Да, но често не

И в Украйна отдавна се коментира, че има недостиг на войници – всички доброволци, всички, които проявиха патриотизъм в началото на войната, вече са на фронта. Доброволци вече няма – но нужда от войници има. Какво се случва заради това – можете да видите в долното видео. То е показателно пред какъв увеличаващ се проблем се изправя Украйна: Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Според политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке, в момента само 15% от годните за военна служба в Украйна защитават страната от руската инвазия.

ОЩЕ: "Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ранени във военна академия в Санкт Петербург: Първи данни за удар с дрон (ВИДЕО)

Има ли бойци на Френския чуждестранен легион в Украйна?

Защо в една германска провинция отменят правописа, включително на матурите

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа