"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

7205
"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

На 24 километра източно от гарнизонния град Лиман на източния фронт на Украйна от месеци се водят жестоки боеве. Някога зелената Серебрянска борова гора сега се превърна в обгорени пънове - картината е апокалиптична, пише The Guardian.

Опасявайки се, че фронтовата линия може да се пропука, миналото лято украинското командване изпрати в този сектор бойци от бригадата "Азов". Тяхната мисия беше да отблъснат това, което Бътър, 29-годишен щабен сержант в 1-ви батальон на поделението, описва като "постоянни ежедневни атаки, продължаващи до 24 часа".

Лошата видимост, може би в рамките на 30 метра, където гората е по-гъста, и неадекватната екипировка правят борбата по-трудна. Артилерийското превъзходство е в полза на руснаците 5:1, макар че според Бътър достига до 10:1 в най-напрегнатите участъци. Това например се случи по време на зимната битка за Авдеевка, която Украйна загуби през февруари.

Още: Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Атаките не спират

Атаките с руски дронове също се увеличават, каза войникът. Но може би най-сериозният проблем, пред който са изправени бойците, са руските умни бомби, изстреляни от 70 километра от изтребители Су-34 и Су-35. Това е прецизно оръжие, което след като попадне в целта, е в състояние да причини разрушения в обекти, намиращи се под експлозията.

Макас, щабен сержант във 2-ри батальон, казва, че "между 100 и 150 умни бомби се изстрелват в сектора на ден". Това твърдение означава, че официалните изявления на украинската армия за 3500 бомби изстреляни на фронта през първите 77 дни на годината, може да са оптимистични. Според Макас, умната бомба може да съдържа 500 килограма или 1,5 тона експлозив, способен "да отвори кратер с ширина 30 метра и дължина от 7 до 10 метра". Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

По-големите бомби очаквано предизвикват паника сред украинските войници на фронтовата линия. Но прехващането на тези бомби или на самолетите, които ги изстрелват, е задача на противовъздушната отбрана, каквато в Украйна сега е оскъдна, или може би на изтребителите F-16 с ракети с голям обсег. Готови западни изтребители с обучени пилоти обаче не се очакват кажи-речи до края на годината и окончателният им брой не е определен.

През февруари Украйна разположи една от малкото си системи за противовъздушна отбрана Patriot на фронта, която според нейните военновъздушни сили е свалила 13 Су-34 и 2 Су-35. Въпреки това, разгърнатата система беше повредена от руска ракета в началото на март, което подчертава рисковия характер на битката въздух-земя, макар че Пентагона уверява, че Patriot е била ремонтирана: При паритет на фронта: Русия се хвали с унищожен "Пейтриът" и нови умни бомби (ВИДЕО)

Този дисбаланс в оръжията, причинен от дългата пауза във военната помощ от Съединените щати, както и бавното развитие на европейското производство на оръжия, започна да оказва своето влияние върху украинския морал. Висши служители насаме признават, че мобилизирането на повече хора става все по-трудно. Някои бягат от страната или обмислят да го направят, докато други се опитват да влязат в части, където командирите няма да ги излагат на ненужен риск.

Доскоро се считаше, че 400 000 руски войници са воювали в Украйна, но сега тази цифра е нараснала до 500 000, което създава спешна необходимост от увеличаване на броя на личния състав и компенсиране на загубите (счита се, че средният брой украински войници, убити на месец, е около 1300 души, а броят на ранените е поне три пъти повече). Има широко разпространени очаквания, че Москва скоро ще се опита да започне по-интензивна офанзива, макар че има признаци, че тя вече е започнала. Още: Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Преди две седмици главнокомандващият на украинските сили генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че „ситуацията на източния фронт се е влошила значително“ и че периодът на сухо и топло време е благоприятен за нови атаки на Русия с танкове и бронирани машини. Украинското военно разузнаване изчислява, че между 20 и 25 000 руснаци са съсредоточени западно от Бахмут в района на Часов Яр. Те са готови да поемат контрола над височините в централен Донбас, но по-важното е, че има признаци за образуване на 5-километрово руско предмостие северозападно от Авдеевка. Още: Данни за локални провали на украинската армия, в Русия се страхуват за парите си на Запад (ВИДЕО)

Нуждата на Украйна от помощ се доказва от широката гама оборудване, обявено на 24 април като част от пакет на стойност 1 милиард долара от САЩ. Тя включва артилерийски боеприпаси, противовъздушни ракети Stinger, противотанкови оръжия Javelin и бронирани машини Bradley. Друг пакет от 500 милиона паунда, обявен от Обединеното кралство, също включва 400 бронирани бойни средства. Особен проблем според украинските лекари е липсата на безопасен транспорт за транспортиране на ранените от бойното поле.

В близко бъдеще ще са необходими нови пакети военна помощ, за да се обърне влошаващата се ситуация в Украйна, включително най-малко още 7 батареи за противоракетна отбрана Patriot - за толкова настояват украинския президент Володимир Зеленски и украинският външен министър Дмитро Кулеба. "Това все още не е пакет за украинска контраофанзива. Няма реална перспектива за контранастъпление тази година. Следващата година ще бъде трудна и е възможно Украйна да се откаже да освободи още територия, преди да се стабилизира", казва Матю Савил, анализатор в Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон.

Колко ще издържи Украйна?

Трудно е да се оценят щетите, причинени от първоначалния отказ на американските републиканци да финансират Украйна, както и бавните темпове на увеличаване на подкрепата от Европа. С фронтови войници като Макас, които съобщават, че "на всеки украинец има 10 до 15 руснаци", мрачните прогнози на RUSI показват, че Русия ще може да издържи с 20 000 до 30 000 новобранци на месец (около сегашните нива) за около още 1 година и това ще позволи руската армия да настъпи по цялата фронтова линия.

Украйна, която по население е около 4 пъти по-малка от Русия, ще бъде принудена да мобилизира още по-млади хора. "Средната възраст на украинската армия е 43 години. Това означава, че Украйна ще трябва да мобилизира повече от младежта, която се е спасявала досега", коментира Савил.

Докато западното военнопромишлено производство достигне своя връх към края на годината, Киев прогнозира, че много повече украинци ще са умрели и остатъкът от 2024 г. може да бъде прекаран в опити да се изтощи руската армия някъде след 2025 г., според Савил. Още: Украйна закъсва с войниците, затишие за Купянск и Лиман (ВИДЕО)

В горите около Лиман обаче има и друга гледна точка. Въпреки че само няколко бригади участват в последния етап от боевете, от "Азов" твърдят, че са спечелили победа над руснаците в Серебрянската гора. Бригадата от над 5000 души уж се е освободила от крайнодесните елементи, за които непрекъснато се говореше в Русия преди началото на инвазията, и е една от елитните изцяло доброволчески части на армията. Членовете ѝ казват, че има списък с чакащи новобранци, пише The Guardian.

Богдан Кротевич с позивна "Таурус", началник-щаб на "Азов", 31-годишен, твърди, че ключът към успеха е високият морал, сплотеността на бригадата и желанието да се даде възможност на всички да бъдат чути, което не винаги се проявява на други места и не е характерно за традиционния йерархичен модел на съветското командване. Културата на взаимно уважение има за цел да гарантира, че животът на войниците не е пропилян. Тук командирът подчертава младата възраст на личния състав на бригадата, която е средно "до 35 години", добавяйки, че ако си млад, тогава "имаш нагласата, имаш какво да докажеш".

Високият морал и свежото мислене в най-добрите части на Украйна обаче не са достатъчни, за да спечелят битката за оцеляването на държавата, а непоследователната западна подкрепа на практика разочарова много украински войници. Таурус се оплаква, че западните съюзници досега са доставяли оръжия само за да създадат "патова ситуация, която може да е удобна за Запада, докато хората продължават да умират".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com