За над 100 хил. рубли: Руснаци продават свободни места в коли към Грузия

4018
За над 100 хил. рубли: Руснаци продават свободни места в коли към Грузия
Снимка: Getty Images

Опашките на ГКПП „Верхний Ларс“ на руско-грузинската граница достигат колосални размери, тъй като хиляди руски мъже бягат от обявената мобилизация. Това се оказва перфектна предпоставка за стартиране на нов „бизнес“ – продажба на свободни места в колите, на велосипеди и тротинетки, с които да се премине на територията на Грузия.

Казахстан ще предава на Русия укриващите се от мобилизация, ако са обявени за издирване

Казахстан се ангажира да екстрадира руски граждани в Руската федерация, ако те са обявени за международно издирване заради отклоняване ...

Цените, разбира се, са доста високи, тъй като и търсенето е голямо. Една от най-популярните обяви в Telegram каналите, насочена към хората, напускащи в посока Грузия и Казахстан, е продажбата на свободно място в автомобил – там, където е невъзможно преминаването на границата пеша. Вземат се средно между 20 и 25 хиляди рубли (697-871 лв.), но има хора, които искат по 100-150 хиляди (3487-5231 лв.). Цената също така зависи от това колко близо се намира колата до пропускателния пункт, пише руското издание „Агентство“.

На дългите редици от автомобили се върти и друг бизнес – продажба на скутери, тротинетки и колела. Там цените са от 10 до 50 хил. рубли. В Telegram „търговците“ предлагат и услуга да скрият велосипед на 4 км от границата, след което да предоставят точните координати за намирането му – за символичните 4 хиляди рубли.

Според свидетелски разкази на границата на Русия с Казахстан може да си платиш 200 хиляди рубли и автомобилът "ще бъде закаран до контролно-пропускателния пункт със светлинна сигнализация“. Спорет „Агентство“ обаче, които са пратили свой човек на пункта „Озинки“, тази практика не се използва.

Друг метод за бърз доход е прекарване на търсещите бягство от Русия през черен път в полето. За сумата между 30 и 100 хиляди рубли автомобилът се кара до около 2 км от съответния пункт. Вариант е да отидете и пеша, като платите на собствениците на влекачи - за 70 хил. рубли те ще транспортират автомобила през границата до територията на Казахстан.

Мобилизацията в Русия: Искайте от жените си тампони и дамски превръзки за кръвоспиране, носете си автомобилните аптечки (ВИДЕО)

В руската армия цари такава мизерия и липса на елементарно оборудване, че от мобилизираните мъже се изисква да си носят от вкъщи дори м...

В чатовете в Telegram има и оферти за продажба на самолетни билети за хора, които напускат Русия. Не е съвсем ясно дали всички закупени по този начин билети могат да се ползват - преиздаването за друго лице например е невъзможно в „Аерофлот“. Билети до Ош (Киргизстан) или Истанбул от чуждестранни авиокомпании за датите 26 и 27 септември са се продавали за между 80 и 150 хил. рубли този уикенд.

В друг свой материал „Агентство“ съобщава, че богатите руснаци опитват всячески да избягат от Русия с частни самолети. Те плащат между 1,2 и 1,5 милиона рубли (над 52 хил. лв.) за седалка. Да наемеш 8-местен самолет, струва между 5 и 7 млн. рубли, което е доста пъти над обикновените цени.

Пътниците най-често се насочват към Армения, Турция и Азербайджан, които свободно допускат руснаци.

Директорът на Your Charter Евгений Биков нарече ситуацията „абсобютна лудост“, тъй като броят на запитванията се е увеличил от 50 на ден до 5 хиляди. Компанията не успява да осигури достатъчно места дори след като е извадила от хангара по-големи самолети. Ръководителят на компанията FlightWay също заговори за 50-кратно увеличение на търсенето.

Има и рязко покачване на цените на полетите до Дубай, който беше избран като любима дестинация от богатите руснаци след инвазията на Путин в Украйна на 24 февруари. Във вторник билет за най-скорошния свободен полет – с прекачване през Истанбул, се е продавал за 450 000 рубли.

Русия създава мобилизационен пункт на границата с Грузия (ВИДЕО)

Докато хиляди мъже бягат от Русия в Грузия и дълги опашки от автомобили се редят на границата, руските власти решиха, че ще отворят моб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Популярен плаж на Закинтос остава затворен това лято

Разстрел на шестима руски военни от техен колега от украински произход: Вътрешни данни

Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол

Полските граничари арестуваха руски дезертьор

Литва е готова да прати свои военни в Украйна

"Руската торта": Любимият десерт на Макрон се оказа изключен от обяда със Си Дзинпин

Corriere della Sera: НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна

Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Осъдиха български физиотерапевт за „сексуално насилие“ над клиентки във Великобритания

Руският фашизъм (съкратено Руска федерация) избива украинците 79 години след победата над нацизма: Зеленски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа