Защо Полша продължи да внася петрол от Русия

3983
Защо Полша продължи да внася петрол от Русия
Снимка: iStock

В деня на годишнината от началото на войната Варшава осъмна с огромен плакат в центъра. "Полша продължава да купува суров петрол от Русия" - гласеше посланието.

Полското правителство със сигурност не е било очаровано от акцията на Грийнпийс-Полша. Още повече, че, когато стане въпрос за нуждата от прекратяване на зависимостта от Русия и за санкциите срещу нея, Варшава се смята за една от движещите сили по въпроса, посочва кореспондентът на АРД в полската столица Мартин Адам.

Вносът продължава въпреки уверенията

Заплахата "Русия": все повече поляци се записват в армията

Руската инвазия в Украйна е повишила интереса към военната служба в Полша. През миналата година в армията са се записали близо 14 хиляд...

Във вторник полският премиер Матеуш Моравецки заяви по отношение на вноса на нефт следното: "Фактите и числата са еднозначни. Те показват, че ние активно агитирахме за санкциите, които се потвърждава от благодарствените думи на Украйна. Още от 2016 година намаляваме вноса на нефт от Русия".

В началото на годината обаче Полша все още продължаваше да покрива десет процента от потребностите си с внос на нефт тъкмо от Русия, което Моравецки не крие. Това влиза в остро противоречие с уверенията, които даваше Варшава миналото лято, отбелязва АРД.

Вносът на природен газ и въглища е спрян

Когато ЕС се споразумя само за нефтено ембарго по море, но вносът по тръбопроводи от Русия остана позволен, Полша и Германия обявиха, че от началото на следващата година ще спрат вноса на руски нефт.

Страната действително измина дълъг път, посочва по-нататък АРД: вносът на природен газ и на въглища от Русия бе спрян, а вносът на нефт - намален. Но с тези оставащи десет процент в крайна сметка Полша се явява най-големият останал купувач на руски суров петрол в Европа, както информират полските медии.

Може ли Германия да изплати 1,3 трилиона евро обезщетение на Полша за Втората световна война? Аргументите на двете страни

След като германското правителство отхвърли искането на Полша за изплащане на репарации за щетите от Втората световна война, Варшава от...

Вносът не може да спре напълно?

Ако преустановим вноса изцяло сме заплашени от неустойки по договора, заяви във вторник Даниел Обайтек, председател на полудържавния концерн Орлен, който внася руския нефт. Той твърди, че вносът трбява да продължи - "за доброто на Орлен и за доброто на Полша".

Обичайната аргументация на компанията, както и на полското правителство, е, че отговорност за тази ситуация носи ЕС. "Ако имахме нефтено ембарго, което да включва съкщо и тръбопроводите, щеше да съществува правно основание да прекратим преждевременно договора без да се плащат неустойки", аргументират се от компанията.

Но енергийният експерт Якуб Вих казва за АРД, че самото полско правителство би могло да създаде правното основание чрез закон и така да даде възможност на Орлен да прекрати този договор без неустойки.

Има и индиректен внос

Икономическото чудо в Полша се дължи и на украинците

Полша прие стотици хиляди бежанци от Украйна. Но не съвсем безкористно - така бе осигурена нужната на страната работна ръка, което позв...

Междувременно доставките по петролопровода "Дружба" са спрени - но не от полската, а от руската страна. Вероятно това е реакция на последния санкционен пакет на ЕС и посещението в Полша на американския президент Джо Байдън, посочва АРД.

"Не сме неподготвени, дефицит няма да има", казва шефът на Орлен. Въпреки това обаче изгледите пред полското правителство не са добри, коментира Вих: "Трудно е, тъй като Русия, а не Полша взе решението за спиране на доставките за полския пазар. Най-вече защото полското правителство отдавна заплашваше да прекрати вноса, но така и не взе съответното решение".

Въпреки това Полша не е толкова независима от руския нефт, колкото му се иска на правителството. Експерти, цитирани от АРД, посочват, че по полските бензиностанции продължават да се продават горива от словашките рафинерии, а Словакия продължава да внася руски нефт по тръбопроводи.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com