Нетаняху и подкупите

996
Нетаняху и подкупите
Снимка: Getty Images / Guliver

Тежки обвинения в корупция срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху: почти всеки ден валят нови и нови разкрития. Цялата тази история обаче явно не смущава хората в Израел. Самият Нетаняху също не е особено разтревожен.

Списъкът с обвиненията срещу Нетаняху е дълъг: приемал пури, шампанско и други подаръци на стойност няколкостотин хиляди шекела; обещавал икономически облекчения на един издател, който в замяна се заричал да публикува положителни отзиви за премиера; купувал си мебели на държавни разноски; приемал предизборни дарения от чужбина и какво ли не още.

Израелската общественост обаче остава учудващо пасивна. Дорон Навот от университета в Хайфа говори за изцяло нова ситуация: "Обществото е толкова отслабено, че не би реагирало дори ако главният прокурор реши да преустанови разследването. В момента просто няма сила, която да е в състояние недвусмислено да заяви: Ние като общество и ние като политици няма да позволим на човек, който се държи по този начин, да остане на премиерския пост", казва експертът.

И наистина: ежедневните разкрития очевидно не създават никакви трудности на израелския премиер - докато приема поздравления от своята фракция, Нетаняху представя разследването на полицейските органи като атака срещу личността му.

"Израелският народ е умен"

"Израелският народ не се оставя да бъде повлиян от подобни атаки. Израелският народ е умен. Навсякъде, където отивам, виждам, че много хора са прозрели истината и не падат в капана, който им поставят", казва Нетаняху.

Министър-председателят е силен, включително и поради това, че опозицията в страната е слаба. Според Навот, опозицията в Израел не представлява истинска алтернатива. Вместо това тя от дълго време насам се опитвала просто да копира Нетаняху. Най-добрият пример за това бил бившият телевизионен водещ Яир Лапид, който казва: "И за премиера, както и за всеки друг гражданин на страната важи презумпцията за невинност. Докато вината му не бъде доказана, той има право да се смята за невинен. Не бива да забравяме този факт."

"Заговорът" срещу турската лира

Само за няколко дни турската лира се обезцени драстично. И докато инвеститорите са сериозно загрижени, хората на Ердоган търсят виновн...

Дорон Навот припомня, че е имало обвинения и срещу предшественика на Нетаняху – Олмерт. "Но те бяха значително по-малко от днешните", изтъква Навот. "Навремето Олмерт беше принуден да напусне поста си под натиска на хора от собствената си партия и от тогавашното правителство. Подобна опасност за Нетаняху сега не съществува", казва експертът.

"Това е инсценирана кампания"

Бенямин Нетаняху твърди, че всички упреци срещу него са част от инсценирана кампания, в която журналистите не се държат като журналисти, а като следователи, съдии и палачи. "Само че, скъпи приятели, вие забравяте, че в условията на демокрация правителството се определя на избори, а не с помощта на кампания, оказваща натиск върху главния прокурор", казва премиерът.

В целия този хаос критично настроените израелци продължават да се надяват на държавата и нейните институции. Сега всичко зависи от главния прокурор Манделблит. През идните седмици той ще трябва да реши дали разследванията са достатъчни, за да се повдигне обвинение срещу премиера. "Ако отговорът му е отрицателен, това ще подсили и бездруго стабилните позиции на Нетаняху", смята политологът Дорон Навот.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com