Груби грешки при отглеждането на тиквички, които съсипват реколтата

14409
Груби грешки при отглеждането на тиквички, които съсипват реколтата
Снимка: iStock

Тиквичките са любим зеленчук, който много хора консумират, но и доста отглеждат у дома или в градината. Те не са сред най-капризните култури, но все пак има неща, които трябва да се съобразят, за да се получи добра реколта.

Кои са основните грешки при отглеждането на тиквички ?

1. Неподходящо време за засаждане

Тиквичките може да се отглеждат разсадно, за да има по-ранна реколта и чрез директна сеитба. И в двата случая обаче трябва да се съобразят техните нужди по отношение на топлината и конкретните климатични условия. Прекалено ранната сеитба или засаждане на постоянно място може да увреди растенията. Ако пък се засеят късно, тогава може да няма достатъчно време за пълноценно развитие. Важно е да се знае, че тиквичките се засяват и засаждат, когато горният почвен слой на дълбочина 10см. се затопли до 12-15 градуса, а нощната температура не пада под 8 градуса. Дали ще се отглежда разсад, или ще се сее директно, зависи от условията.

Отглеждане на тиквички в градината: Най-важното, което трбява да знаете

2. Неподходящо място

Тиквичките обичат светлината и топлината и имат нужда от поне 6-8 часа слънце дневно. Ако не получават достатъчно слънчева светлина, ще раждат малко. Мястото, където са тиквичките, трябва да е добре дренирано, защото застоялата вода може да доведе до кореново гниене.

3. Неправилно поливане

Неправилното поливане може да създаде редица проблеми. Ако преполивате тиквичките и се задържа много вода около стъблото, то може да започне да гние. Мокренето на листата пък може да доведе до развитие на брашнеста мана.

4. Бедна почва

Тиквичките имат нужда от плодородна почва и достатъчно количество хранителни вещества, за да плододават достатъчно. Преди да ги засадите, добавете хумус, който обогатява и подобрява структурата на почвата.

5. Недостиг на хранителни вещества

За да раждат достатъчно тиквичките, трябва почвата да се подготви и обогати предварително, както и периодично да се подхранва по време на вегетацията. Това може да стане по следните начини:

• Използване на течни торове, които подхранват тиквичките.

• Добавяне на органичен мулч окол растенията, които ще се разлага и по този начин ще осигури достатъчно количество хранителни вещества.

6. Избор на неподходящ сорт тиквички

Има голямо разнообразие от сортове, но трябва да се избере сорт, който е съобразен с микроклимата и пространството. В по-студените региони е добре тиквичките да се отглеждат тунелно или оранжерийно, за да се предпазят от повратни студове и температурни колебания. Някои сортове издържат и на по-ниски температури. Друг важен фактор е наличието на достатъчно място. Има сортове, които са компактни и това дава възможност да се отглеждат на малки участъци.

Полейте тиквичките с това и реколтата им ще е двойно по-богата

7. Тиквичките се засаждат прекалено близо една до друга

Тиквичките са големи растения, които имат нужда от достатъчно място за растеж и развитие. Ако са засадени прекалено близо, те ще се конкурират за храна, вода и въздух и това ще се отрази негативно на плододаването. Когато засаждате тиквичките оставяйте около 90см. помежду им.

8. Късно прибиране на тиквичките

Когато реколтата е обилна, трябва да се прибират и по-малките тиквички заедно с по-големите. Ако това не се направи, в тях ще се развият семена и това ще влоши техните вкусови качества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на картофи - на каква дълбочина се прави

Отглеждане на краставици в торби - ето как се прави

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

Торене на ягодите по време на цъфтеж - кой е най-добритят тор

5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

Какво става с вкуса на босилека, ако отщипем цветовете му

6 задачи в градината, които трябва да свършите преди юни

Дупки в листата на босилека: Причини и решения на проблема

5 бързорастящи междинни култури за вашата зеленчукова градина

5 естествени метода, с които ще се отървете завинаги от охлювите в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com