Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

30911
Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?
Снимка: iStock

Повечето болести по краставиците се причиняват от патогенни гъбички. При неправилна селскостопанска практика и благоприятни за патогените условия те могат да заразят зеленчуците на различни етапи от тяхното развитие. Ето защо често се изисква многократно третиране на растенията за борба с болестите.

Брашнеста мана

При много високи температури (25°C и повече) и особено в периоди на висока влажност рискът краставиците да бъдат засегнати от брашнеста мана се увеличава многократно. Това заболяване не „докосва“ плодовете - само листата изсъхват, но в болните растения самите краставици растат дребни и суховати. Поради това добивите може да намалеят с 30%, а в оранжерии, където растенията страдат от заболяването по-често, с 60%.

За борба с брашнестата мана напръскайте краставиците със съответните препарати в началото на цъфтежа или плододаването; или когато се появят 3-4 истински листа. Ако е необходимо, пръскането може да се повтори.

Пероноспороза

Пероноспорозата е едно от най-сериозните заболявания на краставиците, което в тежки случаи може да доведе до пълна загуба на реколтата. Основният фактор, допринасящ за развитието на болестта, са капки вода (роса), които остават върху листата на растението повече от 6 часа подред.

Най-често насажденията са засегнати в началото на плододаването. Болестта се развива много бързо: листата изсъхват, окапват, а плодовете спират да се развиват. За да не се случи това, борбата трябва да започне при първите признаци на заболяването. Препоръчва се и превантивно пръскане.

4 сорта краставици, които НЕ горчат

Поливайте със съответен фунгицид 2-3 дни след засаждането на разсада на постоянно място. Извършете следващите поливки (не повече от 5 през целия вегетационен период) на интервали от 2 седмици.

Бяло гниене

В оранжериите краставиците са силно податливи на бяло гниене. Това се улеснява от висока - около 90%, влажност и сравнително ниски температури. Болестта може да ви лиши от по-голямата част от реколтата.

Извършете първото пръскане против бяло гниене в самото начало на цъфтежа или плододаването и повторете след 15 дни.

Бактериоза

Топлото и влажно време може да провокира появата на заболяване като бактериоза. Бактериите, които при благоприятни за тях условия започват да се развиват много активно, причиняват смъртта на растенията и водят до загуба на повече от половината реколта от краставици. Трикратното пръскане през вегетационния период обаче ще предпази краставиците както от бактериоза, така също от антракноза и пероноспороза.

Народни средства за защита на краставиците

За противниците на всяка „химия“ може да бъдат предложени няколко алтернативни, народни метода за борба с болестите по краставиците.

Хитър трик за отглеждане на краставици, с който ще приберете реколтата по-рано

Като превантивна мярка преди сеитба, накиснете семената на краставицата за няколко часа в розов разтвор на калиев перманганат.

За защита от пероноспороза, направете разтвор на основата на чесън: 50 г нарязани скилидки чесън залейте с 1 литър вода. Оставете ги накиснати за един ден. Прецедете и добавете 9 литра вода.

Млечно-йодният разтвор може да помогне при много заболявания на краставицата. За да го приготвите, разредете 30 капки йод и 20 г настърган сапун в 1 литър мляко. Пръскайте растенията с получения разтвор през целия вегетационен период на интервали от 10 дни.

За борба с брашнестата мана пригответе 0,4%-ов разтвор на сода за хляб (разтворете 4 г сода в 1 литър вода). Добавете малко сапун и напръскайте засегнатите растения с получения разтвор.

Вреди на краставиците нанасят не само болестите, но и многобройни насекоми в оранжерии и на открито. Поради тези причини защитата на краставиците както с фунгициди, така и чрез инсектициди, е сред най-важните задачи на градинаря - защото в противен случай лесно можете да останете без реколта!

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави вкореняване на рози в саксия?

Този тор прави картофите по-вкусни

Как се прави вкореняване на рози с банан?

Засаждане на дини през май 2024 - кои са най-добрите дати

Какво се прави с лалетата след цъфтежа?

Торене на чесъна през май за двойно по-богата реколта

Торене с пепел - през пролетта или есента е най-добре да се прави

Зеленчуцие, които може да засадите до тиквичките

Колко време е необходимо на домата, за да узрее?

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com