Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупреждение от ЕЦБ: Не трябва да се прибързва с намаляването на лихвите след юни

20 май 2024, 13:28 часа • 900 прочитания

Темпът на намаляване на лихвените проценти на Европейската централна банка трябва да съответства на постепенното забавяне на инфлацията в еврозоната. Тоеаа смята Мартинс Казакс, член на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Латвийската централна банка.

Юни изглежда подходящт момент да започне понижаване на разходите по заемите, но решенията за евентуални последващи стъпки се определят най-добре от постъпващите данни, заяви той в интервю за Bloomberg Adria.

ОЩЕ: ЕЦБ с важни новини кога може да започне понижаването на лихвите

„Основният сценарий показва, че постепенно се приближаваме към целта си от 2%, което разбира се, ще означава, че можем да започнем и да намаляваме лихвените проценти“, казва Казакс. „Този процес трябва да бъде предпазлив, не бива да бързаме.“

Снимка: iStock

Централните банкери от еврозоната ясно показаха, че юни ще бъде първият момент от поредица намаления на лихвените проценти, целящи да премахнат част от ограниченията, необходими за връщане на инфлацията от нива над 10%. Не е ясно обаче какви са плановете след това.

„От днешна гледна точка е много вероятно юни да бъде времето, когато ще започнем да намаляваме лихвите“, каза Казакс. „След юни, занапред“, добави той, „нека видим отново данните.“

ОЩЕ: ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Подходът на ЕЦБ, при който първо се разглеждат данните за инфлацията и след това се вземат решения на отделните срещи, досега е бил „подходящ“, посочва Казакс. „Предвид още високата несигурност обещанията за бързо облекчаване на паричната политика не са добро решение“, уверен е той.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес