Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нискотарифна авиокомпания отчете рекордна печалба. Ще повиши ли цените на билетите?

20 май 2024, 12:14 часа • 1191 прочитания

Нискотарифната авиокомпания Ryanair е постигнала рекордна печалба през финансовата година, приключила през 2024 г., предава Reuters.

Авиокомпанията заяви в понеделник, че новата ѝ прогноза за стабилен до скромен годишен пиков летен ръст на цените е „силно зависим“ от летните резервации в последния момент.

„Малко изненадващо е, че ценообразуването не е по-високо и не сме съвсем сигурни дали това е просто потребителско настроение, или усещане за рецесия в Европа, но още виждаме, че пиковото търсене на пътувания определено през юли и август е силно“, казва О'Лиъри в презентация за инвеститор.

ОЩЕ: Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

„И ако трябва да отстъпим или намалим тарифите, за да запълним до 94% коефициент на натоварване през април, май и юни, тогава така да бъде.“

Снимка: iStock

Ryanair изразява „предпазлив оптимизъм“, че ще запази на същите нива или ще повиши леко цените на самолетните билети за пиковия летен сезон.

Ирландската авиокомпания, най-голямата в Европа по брой пътници, заяви, че ще бъдат доставени с 23 самолета по-малко Boeing, които се очакваха до края на юли и остава риск – макар и „малко вероятен“ – че доставките могат да се провалят още повече.

Главният финансов директор Нийл Сорахан заяви пред Reuters, че новият производствен екип на Boeing в Сиатъл доставя самолети с „малко повече последователност“ и ако нещата вървят добре, може да получи още 2 или 3 самолета до края на юли.

ОЩЕ: Промяна в цените на билетите за Ryanair: Това ли ще стане заради война с платформи като Booking?

О'Лиъри каза, че Ryanair ще получи „скромна“ компенсация от Boeing за закъсненията, но поверителната сума не отразява количеството на загубите, понесени от това, че наскоро трябваше да намали прогнозния си ръст на трафика за годината до края на март 2025 г. до 200 млн. пътници от 205 млн.

Снимка: Getty Images

Ryanair превози рекордните 184 млн. пътници през финансовата година, приключила на 31 март, което допринесе за 34% повишение на годишната печалба до 1,92 млрд. евро (2,09 млрд. долара).

Резултатът е малко над печалбата от 1,905 млрд. евро, очаквана в анкета на компанията сред анализатори. Ryanair намали прогнозата си за печалба след облагане с данъци до диапазон от 1,85 млрд. и 1,95 млрд. евро през януари, след като някои онлайн туристически агенции внезапно спряха да продават своите полети.

ОЩЕ: Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

От Ryanair казаха, че е твърде рано да могат да предоставят разумни или точни насоки за печалбата след облагане с данъци за текущата финансова година.

Освен това обяви и обратно изкупуване на акции за 700 млн. евро, което ще започне официално по-късно тази седмица.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес