Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

28542
Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?
Снимка: iStock

Варосването на дървета е необходима и важна стъпка. Действа като защита срещу неблагоприятните ефекти от силни студове, изгарящи слънчеви лъчи, щети от гризачи и вредители. Тази обработка също помага за предотвратяване от напукване на кората поради естествено стареене и поради температурни промени в извън сезона, тъй като създава защитен филм на повърхността.

Освен това, ако по кората вече са се образували пукнатини, тогава процедурата се комбинира с тяхното лечение и възстановяване. Без обработка на кората растежът и нормалното развитие на градинските овощни дървета се забавят. Единственото нещо е, че не можете да избелите много млади растения с гладка кора. Следователно такава процедура е изключително необходима за почти всяко градинско дърво и трябва да се извършва според определени правила.

Варосване на овошки

На първо място, за да извършите такава работа, трябва да изберете „правилното“ време. Не бива да варосвате овощните дървета, когато грее слънце, оптималната температура за това е около 5 градуса. В противен случай кората ще започне да се деформира и да се напука.

Ако варосването се извършва през пролетта, тогава трябва да го направите преди сериозно затопляне и появата на вредители. Оптималното време е средата на март или началото на април, когато вече няма слана, но не е твърде горещо, така че насекомите да имат време да повредят кората. Освен това не трябва да варосвате овощните дървета, ако времето навън е облачно или, още по-лошо, дъждовно. Защото всичките ви усилия ще бъдат напразни.

Варосване на стволове

Преди да започнете да варосвате ствола на дървото, трябва внимателно да го инспектирате. След това, трябва да го почистите от стара кора и мъх. В никакъв случай не използвайте метални ножове, четки и др., защото кората много лесно се наранява. Ако има някаква повреда по багажника, те трябва да бъдат покрити с градински лак. С помощта на широка четка или спрей можете да варосате ствола, както и основите на скелетните клони.

Сместа за варосване може да направите сами или да си купите готово от магазин. Купеният в магазина просто трябва да се разреди с вода в подходящи пропорции. И за да направите сами разтвора, можете да разбъркате 1,5 кг креда (вар) в кофа с вода или да смесите 2 кг вар, 500 г меден сулфат, да го маркирате във вода и да изсипете 200 г лепило за дърво.

Варосване на овощни дървета през пролетта и есента

Варосването може да се извършва както през пролетта, така и през есента. Успехът на това събитие зависи изцяло от умението и спазването на правилата за варосване. Пролетната работа обаче ще бъде насочена главно към подобряване на външния вид на градината и защита на овощното дърво от слънчеви изгаряния. Поради температурните промени през пролетта растенията, които все още не са се аклиматизирали, прегряват на слънце през деня.

А през нощта температурата пада значително и провокира микропукнатини в кората и нейното обелване. Но все пак е най-ефективно да варосате градинските дървета през есента (октомври-ноември). Това гарантира максимална защита от вредители, които спят зимен сън под кората, и предотвратява яденето от гризачи. И ако в началото на пролетта не е възможно да избелите дърветата навреме, тогава с есенното третиране шансовете да ги спасите от слънцето се увеличават.

Повечето овощни и градински дървета изискват варосване. Няма значение кога, пролет или есен. Просто трябва да го направите правилно и компетентно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com